Help mee!

Nolutho wil graag sociaal werker worden

Nolutho rond eerste jaar op middelbare school succesvol af

Naam project Nolutho Makhoba (16 jaar) gaat naar Grade 11
Partner organisatie TransCape NPO
Locatie Oostkaap, Zuid-Afrika
Start project Begin 2022
Aandachtsgebied Educatie
> doneer via iDeal
Binnen: € 300,00
Nodig: € 2.100,00
14%

Nolutho Makhoba (16 jaar) kreeg in 2021 voor het eerst een studiebeurs van onze partnerorganisatie TransCape NPO. Nolutho komt uit een groot gezin, ze heeft vier broers en drie zussen. Twee van haar zussen zijn het huis uit, waarvan eentje een baan heeft in de stad. Eén van haar broers heeft een handicap, dit is een zware belasting voor het gezin. Thuis vervulde Nolutho een belangrijke rol in het huishouden. Vooral in de keuken was ze heel actief en ze maakt vaak het huis schoon. In haar vrije tijd speelt Nolutho graag netbal of gaat ze hardlopen.

Lastige gezinssituatie

Haar vader is werkloos en haar moeder heeft maar een minimaal inkomen, vanuit haar eigen winkeltje aan huis. Hierdoor kan haar familie haar niet het onderwijs geven dat ze nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen. Met behulp van deze beurs kon ze in 2021 voor het eerst naar Ikwezi technical college in Mthatha. Mthatha is de dichtstbijzijnde grote stad voor Nolutho, die op het platteland van de Oostkaap van Zuid-Afrika is opgegroeid.

Pittige overstap

De overstap naar een school in de stad is voor veel leerlingen lastig. Het leven in de stad is heel anders dan op het platteland en ook de manier van lesgeven en het niveau van de lessen zijn heel anders. Nolutho heeft zich echter dapper door het eerste jaar op de middelbare school (Grade 10) heen geslagen en heeft het jaar succesvol afgerond. In het begin van het jaar had ze flinke moeite om de leraren goed te begrijpen. Dit komt door het feit dat op het platteland de lessen in het Xhosa (de lokale taal in de streek waar Nolutho woont) werden gegeven en de lessen op de middelbare school ineens in het Engels waren. Met wat bijles heeft Nolutho deze uitdaging echter overwonnen en zijn we er erg trots op dat ze het eerste jaar heeft gehaald!

Zelfstandig

Nolutho verblijft op zichzelf in een klein appartement in Mthatha. Ze moet daar alles zelf doen, zoals boodschappen, koken en de schoonmaak. Ook dat was in het begin flink winnen voor de 16-jarige, maar ook dit heeft ze onder de knie gekregen en combineert ze nu goed met haar studie. Het is mooi om te zien hoe Nolutho het heft in eigen handen neemt en keihard werkt aan een betere toekomst voor zichzelf. Volgend jaar zal ze zich dan ook volledig op Grade 11 storten!

Sociaal werker

Nolutho wil in de toekomst graag sociaal werker worden. Ze hoopt hiermee de arme mensen in haar dorp een betere toekomst te kunnen bieden. Veel mensen hebben geen identiteitsbewijs en krijgen daardoor geen geld van de overheid terwijl ze hier wel recht op hebben. Nolutho wil graag de mensen in haar omgeving helpen zodat ze een betere toekomst krijgen. Haar tweede wens is om ondernemer te worden, ze wil graag naar de business school. Ze vindt het leuk om haar moeder te helpen met haar winkeltje aan huis.

Helpt u mee?

Helpt u mee om Nolutho een verschil te laten maken in haar dorp?

< overzicht lopende projecten

Steun dit project via:

iDeal bank of PayPal

Stichting Kwasa • Brilduiker 9 • 2643 MJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: