Help mee!

Algemene informatie - Afrika

In Afrika zijn er verschillende problemen die ervoor zorgen dat de levensomstandigheden voor veel Afrikanen slecht zijn. Stichting Kwasa richt zich op drie doelen ter verbetering hiervan: de bestrijding van HIV/Aids; de bevordering van educatie; en het verstrekken van microkredieten. Op deze pagina geven wij u graag wat achtergrondinformatie over Afrika.

De meeste Afrikanen wonen op het platteland waar ze jaren achtereen hun eigen voedsel verbouwen op dezelfde akkers. Zelden komt het voor dat zij genoeg hebben om ook iets te verkopen of te ruilen. Soms trekt de jeugd naar de stad om voor een paar jaar geld te verdienen, bijvoorbeeld in de mijnbouw of in een fabriek. Ze komen daarna terug met spaargeld, waarmee ze vaak de gehele familie moeten onderhouden.

De dorpen op het platteland worden door verschillende stammen bevolkt. Sommige volksstammen, zoals de Kikuyu's in Oost-Afrika, leven al generaties lang in hetzelfde dorp. Andere volken, zoals de Arabieren, zijn nog niet zo lang geleden vanuit andere delen van Afrika of zelfs andere continenten naar hun huidige woongebied gekomen. Weer andere volkeren trekken voortdurend naar nieuwe oorden. Hiervan zijn de nomaden een bekend voorbeeld. De verschillende culturen houden niet op bij de landsgrenzen. Mensen met dezelfde cultuur wonen soms in delen van een aantal aangrenzende landen. Andersom wonen in één land vaak verschillende stammen.

Er zijn verschillende oorzaken voor de aanhoudende problemen, sommige zijn ontstaan in de geschiedenis en hebben een lange nasleep, andere ontstaan door bijvoorbeeld natuurrampen of politieke onenigheden.

De vele burgeroorlogen zijn een voorbeeld van politieke onrust. In Tsjaad woedde jarenlang een burgeroorlog tussen het woestijnvolk de Toeareg, gesteund door Libië, en de boeren uit vruchtbaardere streken. Gevechten tussen de Ndebele- en Shonastammen in Zimbabwe hebben aan velen duizenden onschuldige mensen het leven gekost. De burgeroorlog in Rwanda tussen Hutu's en Tutsi's is een voorbeeld van een recente burgeroorlog waarin meer dan 800.000 doden vielen te betreuren.

Ook hongersnoden veroorzaken veel ellende. Als de oogst tegenvalt, verhongeren er binnen een paar maanden duizenden of zelfs miljoenen mensen. Tegenvallende oogsten kunnen het gevolg zijn van waterschaarste, verwoestijning en klimaatveranderingen. Veel industrielanden hebben belangen in de ontginning van grondstoffen in Afrika, denk maar aan mijnbouw (koper, goud, diamant), aardolie en koffie. De exploitatie van deze grondstoffen, alsook het bezit van watervoorraden in gebieden met waterschaarste, is oorzaak van conflicten.

Deze voorbeelden maken duidelijk dat er veel in Afrika moet gebeuren voordat de landen als welvarend kunnen worden aangemerkt. Er zijn verschillende aspecten die verbeterd moeten worden. Stichting Kwasa heeft ervoor gekozen zich te richten op de drie doelen: de bestrijding van HIV/AIDS; de bevordering van educatie; en het verstrekken van microkredieten. Op de desbetreffende pagina’s kunt u hier meer over lezen.

Stichting Kwasa • Brilduiker 9 • 2643 MJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: