Help mee!

HIV en AIDS - Afrika

He who has health has hope, and he who has hope has everything.

Aids wordt veroorzaakt door het HIV-virus. HIV staat voor Human Immunodeficiëntie Virus. Het HIV-virus breekt het afweersysteem af waardoor het menselijk lichaam vatbaar wordt voor sommige vormen van kanker en allerlei infecties. Op onze pagina met lopende projecten kunt u een project uitkiezen waarmee u een verschil kunt maken in het leven van iemand anders.

Als je HIV besmet bent, word je seropositief genoemd. Het is niet te zien dat je een HIV-infectie hebt, je hoeft namelijk niet ziek te zijn. Je kunt tientallen jaren besmet zijn voordat het virus tot uiting komt. Dit is erg gevaarlijk, omdat je niet merkt dat je ziek bent maar het virus wel kunt doorgeven aan anderen. Het HIV virus kan uiteindelijk Aids veroorzaken.

Tegen HIV en Aids bestaan geen vaccins of andere medicijnen die deze ziektes kunnen genezen. Er zijn wel zogeheten Aids-remmers, die de ziekte zodanig onderdrukken dat seropositieve mensen soms nog gedurende tientallen jaren een 'normaal' leven kunnen leiden. Steeds meer Aids-patiënten sterven aan een andere aandoening of ouderdom nog voordat Aids tot uiting komt.

Het probleem is echter dat Aids-remmers in de meeste Afrikaanse landen zeer moeilijk verkrijgbaar en vaak onbetaalbaar zijn. Overigens hebben de fabrikanten onder druk van binnen en buitenlandse politiek de prijzen wel verlaagd. Maar helaas is dit niet voldoende: nog steeds krijgen te weinig mensen de medicijnen die zij erg hard nodig hebben. Zonder deze behandeling bedraagt de levensverwachting van een Aidspatiënt niet meer dan 6 tot 18 maanden.

Ruim 33 miljoen mensen wereldwijd zijn HIV en Aids besmet. Van de 33 miljoen mensen leven er bijna 23 miljoen in Afrika. In het deel van Afrika dat onder Sahara woestijn ligt, is het percentage mensen dat besmet is zelfs het hoogst ter wereld.

Wist u dat:

Maar niet alle cijfers over Afrika zijn negatief! Ervaring heeft geleerd dat het virus wel degelijk aan te pakken is. In Afrika is het aantal HIV-infecties met zo’n 25% gedaald tussen 2001 en 2010. En in Uganda is door de openheid, voorlichting en verstrekking van medicijnen door de regering in de afgelopen tien jaar het besmettingspercentage van 30% teruggebracht naar 8 procent. Het is dus erg belangrijk dat dit soort projecten en initiatieven gesteund worden.

Word vriend(in) van Stichting Kwasa en steun onze projecten voor HIV en Aids bestrijding!

Bron: UNAIDS, september 2011

Stichting Kwasa • Brilduiker 9 • 2643 MJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: