Help mee!

vrijdag 12 juni 2020

Terugblik op 2019

Beste lezer,

Allereerst wensen we jullie een goede gezondheid en sterkte toe in deze zorgelijke tijd van de wereldwijde corona pandemie.

Voor Stichting Kwasa is dit een mooi moment om nog eens terug te blikken op 2019. Dat was voor onze stichting een mooi jaar. We hebben in totaal iets meer dan 30.000 euro naar onze partners overgemaakt. Onze stichting hecht veel waarde aan transparantie over onze aanpak, projecten en ook onze financiën. Daarom publiceren wij op de website elk kwartaal een overzicht van onze inkomsten en uitgaven. Zo kunt u zien wat er met uw donatie gebeurt. Hier vindt u een overzicht van al onze inkomsten en uitgaven per kwartaal.

Graag lichten we een aantal bijzondere gebeurtenissen uit 2019 uit.
Zo kwamen er per 1 mei twee nieuwe bestuursleden bij Stichting Kwasa. Ze stellen zich graag aan jullie voor.

Bestuurslid Dianne van der Heide:Ik doe hier iets kleins en kan daarmee iets groots teweegbrengen voor mensen in Zuid-Afrika.”

Stichting Kwasa kende ik via Robert Verboon die 11 jaar geleden de stichting heeft opgericht. Ik werk in de Jeugdzorg en hoop daarbij gezinnen en families in Nederland te helpen waar nodig. Na mijn studie psychologie in 2015 ben ik voor drie maanden in Zuid-Afrika geweest. Ik heb toen geholpen bij een weeshuis project in Durban. Daarna heb ik een reis door Zuid-Afrika gemaakt van Kaapstad naar Johannesburg. Tijdens mijn reis heb ik een bezoek gebracht aan Mdumbi, de plek waar veel van Stichting Kwasa's projecten zich afspelen. Ik heb toen een glimp meegekregen van de verschillende succesvolle projecten van Stichting Kwasa. Dit vond ik erg leuk en interessant. Vandaar dat, toen de gelegenheid ontstond om mij voor Stichting Kwasa in te zetten, mij dit erg leuk leek.

Hoe bevalt het tot nu toe, vanuit de Nederlandse kant?
Hier ben ik meer op de achtergrond werkzaam. Door mijn reis en ervaring bij het weeshuis in Zuid-Afrika, weet ik wel waar ik me voor inzet. Ik verbaas me erover dat dingen die wij in Nederland vanzelfsprekend vinden, in Afrika ontbreken. Dat zie ik vooral in de projecten Children in need program. Hiermee ondersteunen we kwetsbare gezinnen op allerlei gebied: met kleding, dekens en bij praktische zaken zoals identiteitskaart en geboorteakten. We maken het mogelijk dat ouders én kinderen naar school kunnen om lessen te volgen van het Skillls Development Centre. Dit centrum heeft geen vaste locatie waardoor ze met al hun materialen waaronder naaimachines moeten slepen. Vandaar dat twee architecten een ontwerp hebben gemaakt voor een duurzaam gebouw voor het Skills Development Centre. Het bouwproject kunnen we op termijn voorleggen aan onze donateurs.

Hier in Nederland onderhoud ik contacten met onze donateurs. Dat bevalt me erg goed. Ik vind het leuk om hen te informeren bijvoorbeeld over de voortgang van een kind dat een studiebeurs krijgt. We hebben nu zes studiebeurzen waarvan twee nieuwe. Eigen middelen om onderwijs te bekostigen, zijn er voor veel kinderen niet. Via deze studiebeurzen kunnen we deze kinderen toch de kans geven om hun dromen waar te maken. Het ene kind wil graag dokter worden en het andere kind politieagent. Kinderen heb ik altijd leuk gevonden, ze zijn zo eerlijk en puur. Het weeshuis project heeft me naar Zuid-Afrika gebracht en nu zet ik me in voor kinderen in een van de armste gebieden in Zuid-Afrika. Zo is de cirkel weer rond.

Mocht je vragen voor mij hebben, neem dan gerust contact met me op via dianne@kwasa.nl.

Bestuurslid Laura Meems: ”Life is about sharing. Geniet van de kleine dingen. Maak het leven niet moeilijker dan het is en accepteer wat er is.”

Stichting Kwasa heeft in 2013 geholpen om geld in te zamelen, zodat ik als vrijwilligster aan de slag kon bij partnerorganisatie TransCape. Na een paar maanden in Zuid-Afrika wist ik al snel dat het niet bij dat ene jaartje zou blijven. Vanuit mijn achtergrond van bos- en natuurbeheer en opgedane ervaring in Jordanië, heb ik een eco “homestead” met tuin opgezet in Mdumbi. Binnen een jaar was ik manager en later zat ik in het bestuur. Dagelijks was ik in het schooltje te vinden met vijf tot acht betaalde lokale medewerkers waaronder de leerkrachten. Ik stuurde op verbeterde kwaliteit en timing van verslagen van de programma’s, verzorgde de financiën en hielp mee aan het opstellen van projectvoorstellen gedragen door de medewerkers, dit met hulp van iemand die meer van het onderwerp afwist. Jongere vrijwilligers van 18/19 jaar stuurde ik aan, deed met hen om de week de boodschappen en zag ze gedurende een jaar groeien in hun gedrag. De salarissen van de medewerkers heb ik vastgesteld. Dit was een uitdaging vanwege het bescheiden budget, de veelheid aan taken die het kleine team uitvoerde en medewerkers die niet allemaal even veel deden, met verschillen in inzet en energie.

Vanuit mijn huisje had ik een prachtig uitzicht over het uitgestrekte gebied. Na een drukke ochtend dook ik tussen de middag lekker in zee om te zwemmen. Veel bezittingen had ik niet. Elektriciteit viel regelmatig uit. Maar wij gingen gewoon door met werken en ik kon gebruik maken van zonne-energie. De ‘locals’ blijven rustig als de elektriciteit uitvalt. Zij hebben ook veel kennis over omgaan met beperkte middelen zoals een maaltijd bereiden op een klein vuurtje en kleren met de handwas brandschoon krijgen. Hier in Nederland maken mensen vaak veel drukte om kleinigheden als ik dat vergelijk met de omstandigheden waarin ik indertijd heb gewerkt en geleefd.

Uiteindelijk heb ik mij drie jaar lang mogen inzetten om een bijdrage te leveren aan de armste en meest kansloze mensen in Zuid-Afrika. Aan al het goede komt een eind en sinds 2016 ben ik weer in Nederland. De projecten gaan mij nog steeds aan het hart en via het bestuurswerk kan ik alsnog een bijdrage leveren om het team in Zuid-Afrika te ondersteunen en de mooie projecten voort te zetten. Uit ervaring weet ik hoeveel de lokale bevolking hiermee wordt geholpen.

Hoe bevalt het tot nu toe, vanuit de Nederlandse kant?
In Zuid-Afrika verzorgde ik de invulling van de projecten. Hier bekijk ik of de projecten binnen de kaders van Kwasa vallen. Er kan weliswaar veel en we gaan flexibel om met de kaders. Soms valt een project onder educatie en microkrediet omdat iemand een bedrijf start zodra hij of zij de opleiding heeft afrond. Omdat ik zelf jaren in Mdumbi heb gewerkt, kan ik goed beoordelen of bijvoorbeeld statistieken kloppen en welke aanpak werkt. Tegelijkertijd ben ik kritisch en vraag flink door naar details. Want ik vind het belangrijk dat onze donateurs meer te weten komen over de motivatie van het kind of welke vakken ze moeilijk vinden, als ze een studiebeurs voor het kind bekostigen. Dit soort informatie zie ik graag terug in de rapportages. Het aantal succesvolle ondernemers groeit gestaag en vele verstrekte microkredieten zijn afgelost. De bedragen blijven in het financiële systeem om zo weer andere kansarmen een steun in de rug te bieden. De meeste ‘locals’ die een projectvoorstel indienen, ken ik ook. Zij hebben een groot hart, wat ze doen vinden ze leuk en belangrijk. Voor een aantal lokale medewerkers geeft hun werk hen veel voldoening. Zij zijn ook erg gehecht aan het dorp.

Mocht je vragen voor mij hebben, neem dan gerust contact met me op via laura@kwasa.nl.

Wijnverkoop

Korfbal en wijn combineren goed, op zijn tijd
Regelmatig mag Stichting Kwasa bij korfbalvereniging Avanti in Pijnacker een wijnproeverij organiseren. Zo ook in 2019. Met veel succes werd er door een enthousiaste groep deelnemers wijn geproefd vervolgens ook besteld. Er werden heerlijke hapjes geserveerd bij de wijnproeverij. Deze hapjes werden speciaal door de vrijwilligers gemaakt voor dit evenement. In 2019 is bij Avanti €352,- opgehaald voor het voorlichting en educatie over HIV en Aids.

Geslaagde wijnproeverij bij de Leeuwendaalkerk
Stichting Kwasa was net voor de feestdagen aan het einde van 2019 ook te gast bij de Leeuwendaalkerk in Rijswijk om een wijnproeverij te verzorgen.

De vrijwilligers Anna Schoutsen en Marieke Jonker presenteerden in verschillende rondes een keur aan wijnen en vertelden er uitvoerig over. Van bubbels (de Zuid-Afrikaanse vonkelwijn), tot verschillende witte wijnen, een rosé en meerdere rode wijnen werden geproefd. De 35 “proevers” kregen de heerlijkste wijnen voorgeschoteld met klinkende namen zoals The Wolftrap Syrah met aroma’s van rijpe pruimen, bosbessen en subtiele specerijen. Deze wijn brengt je terug naar de tijd van weleer want deze is vernoemd naar de wolvenvallen die vroeger werden geplaatst in Zuid Afrika door de Franse hugenoten. Of wat dacht je van Breede rivier Cape Zebra Pinotage, een intense paarsrode wijn. Deze wijn is vernoemd naar de beschermde Mountain Cape Zebra die in de Kaap regio leeft. En dan is ook de biologische fair trade dessertwijn Heaven On Earth Muscat Sweet van Stellar Winery.

Na de proeverij zijn er maar liefst 187 flessen wijn verkocht. Met deze proeverij is ruim € 700,- voor onze projecten opgehaald.

Nieuwe vrijwilligster

Eind 2019 melde zich bij Stichting Kwasa ook een nieuwe vrijwilligster. Carin Salomon wil een steentje bijdragen opdat mensen met HIV in Zuid-Afrika een toekomst kunnen opbouwen.

Per toeval kwam ik terecht bij Stichting Kwasa. Ik zag de advertentie voor een vrijwilliger voor communicatie taken en was geraakt door het doel, de mooie resultaten en de belangeloze inzet van de vrijwilligers. Graag draag ik mijn steentje bij opdat mensen met hiv en de allerarmsten in Zuid-Afrika een menswaardige toekomst kunnen opbouwen.

Toen ik student was, sloeg het hiv virus genadeloos toe. Dierbare mensen stierven in de bloei van hun leven. Dat mag niet meer gebeuren. Elke 40 seconden sterft er ergens in de wereld iemand aan de gevolgen van aids. Nog steeds. Hier in Nederland kunnen mensen met hiv inmiddels een gezond leven leiden dankzij een goede behandeling en goede gezondheidszorg. Zuid-Afrika telt meer dan 5 miljoen mensen met hiv. Vooral de hiv-geïnfecteerde mensen in het landelijke Oost-Kaap gebied zijn kwetsbaar want zij ontberen onderwijs en gezondheidsvoorlichting. In deze omgeving is Stichting Kwasa actief. Dit gebied bezocht ik in 1999 toen ik langs de oostkust reisde met mijn zus. Ik kreeg via haar een inkijk in het dagelijkse leven van de armste bevolkingsgroepen. Want zij en haar vrienden zijn werkzaam voor duurzame landbouwontwikkeling en hiv bestrijding. Ikzelf werk momenteel voor ICT in de zorg en heb jarenlange ervaring in (marketing) communicatie.

Mocht je vragen voor me hebben, neem gerust contact met me op via: carin@kwasa.nl.

< terug naar overzicht

Stichting Kwasa • Brilduiker 9 • 2643 MJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: