Help mee!

Kost en inwoning voor vrijwilligster

Geef een bijdrage zodat een vrijwilligster haar kennis kan overdragen aan de lokale bevolking.

Naam project Kost en inwoning voor vrijwilligster
Partner organisatie Transcape NPO
Locatie Mdumbi, Oostkaap (Zuid-Afrika)
Start project Eind mei
Aandachtsgebied Educatie
Binnen: € 2.239,16
Nodig: € 2.000,00
100%

Bent u wel eens in Zuid-Afrika of een ander ontwikkelingsland geweest? Ja? Heeft u er wel eens over gedacht om te blijven of terug te keren om de mensen daar te helpen? Dat heb ik nu ook! Mijn naam is Laura Meems (26 jaar).

Mijn zus Petra is vrijwilligster bij Stichting Kwasa. Zo gebeurde het dat ik afgelopen zomer met andere vrijwilligers van Stichting Kwasa naar het dorpje Mdumbi ben geweest langs de oostkust van Zuid-Afrika. Wat een prachtige omgeving is daar aanwezig! Als je daar doorheen kijkt is het helaas niet allemaal zo geweldig. Veel mensen leven in armoede en hebben moeite om in hun dagelijkse levensbehoefte te voorzien. Gelukkig helpen de mensen van TransCape om de bevolking een betere toekomst te geven. Daarachter zitten weer verschillende organisaties die zorgen voor financiële bijdragen. Eén van de organisaties is Stichting Kwasa. Met eigen ogen heb ik kunnen zien hoe hard het geld nodig is. Maar het is niet alleen geld, ook kennis is hard nodig. Een groot deel van de lokale bevolking heeft geen opleiding kunnen doen.

Ik heb in Nederland een studie bos- en natuurbeheer afgerond. Daarna heb ik in drie jaar tijd ervaring opgedaan met het opzetten van projecten op dat gebied. In Jordanië heb ik tijdens vrijwilligerswerk kennis gemaakt met oplossingen die in Zuid-Afrika ook toegepast kunnen worden.

Dit jaar ga ik terug naar Zuid-Afrika om de mensen te helpen. Om echt een verschil te kunnen maken ga ik 12 maanden. Ik zet me gedurende deze periode vrijwillig in en krijg dus niks betaald, ook geen onkostenvergoeding. Het project waar ik aan ga werken is nog opstartende en zal dus nog vorm moeten krijgen. Het thema is wel duidelijk, duurzaamheid. Hierbij leer ik de bevolking onder andere zelf groente te kweken en gebruik te maken van duurzame energie. Een mooi voorbeeld is de zonnekoker. Hiermee wordt de warmte van de zon gereflecteerd om zo de pan op te warmen. Op dit moment biedt het al inkomsten aan twee lokale families, maar in de nabije toekomst zal dit uitgebreid worden, mede met mijn hulp.

Ja, natuurlijk vind ik het spannend en ben ik best wel bang voor wat me te wachten staat. Een andere cultuur en taal. Een hele kleine gemeenschap waar ik contacten moet gaan maken. Een plek waar de wasmachine niet aangezet wordt en de was twee uur later opgehangen kan worden. Een plek waar de elektriciteit niet altijd even betrouwbaar is. Waar ‘now now’ betekent, straks als je een keer tijd hebt. Maar, de wetenschap dat de mensen daar met één jaar van mijn leven geholpen kunnen worden is alles meer dan waard! Ik voel me bevoorrecht om uit een West-Europees land te komen en draag graag mijn steentje bij om andere mensen die het minder hebben, ook kansen te geven.

Naast een jaar van mijn leven heeft het voor mij ook grote financiële gevolgen. Een vliegticket, verzekering, dak boven mijn hoofd en eten op tafel zijn dingen die ik minimaal nodig heb. In Zuid-Afrika kunnen ze me daar niet in voorzien. Nee, natuurlijk gaan ze mijn vliegticket niet betalen, dat ga ik ook niet aan u vragen. Wat ik wel aan u wil vragen is een bijdrage aan mijn eerste levensonderhoud; een plek om te slapen en eten. Alleen op deze manier kan ik mijn energie steken in de ontwikkeling van het gebied en informatie geven aan de lokale bevolking om zelf groente te verbouwen en een duurzaam bestaan op te bouwen.

Die glimlach van de mensen in ruil voor mijn hulp, daar ga ik voor! Ik hoop dat u een donatie overmaakt zodat mijn kennis in Zuid-Afrika ingezet kan worden. Na uw donatie zult u eens per kwartaal een verslag van mij ontvangen, zodat u kunt volgen hoe de werkzaamheden verlopen.

Laura Meems

Update 25 mei 2013: Inmiddels is Laura aangekomen in Mdumbi bij TransCape NPO. Ze kan uw steun nog steeds erg goed gebruiken. Ze zal zo af en toe een update over haar werkzaamheden plaatsen op http://lauraatsa.aroundtheglobe.nl/

 

< overzicht afgeronde projecten

Stichting Kwasa • Brilduiker 9 • 2643 MJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: