Help mee!

dinsdag 14 augustus 2018

Goede eerste helft van 2018 voor TransCape

TransCape stuurt elk half jaar een verslag met daarin de voortgang van de projecten die Stichting Kwasa heeft gesponsord. Onlangs ontvingen wij de verslagen over de eerste helft van 2018. Graag informeren wij u over de resultaten van de verschillende projecten.

Studiebeurzen

Dit jaar sponsoren we 7 studenten met een studiebeurs. Athabile doet grade 12 (het laatste jaar van de middelbare school) dit jaar opnieuw, zodat ze hogere cijfers kan halen en alsnog naar de universiteit kan, zodat ze accounting kan gaan studeren. Ze heeft het ook dit jaar best pittig, maar zal zich inzetten om het tweede half jaar betere cijfers te halen.

Sibusisiwe zit ook in grade 12. Ook zij vindt het een pittig jaar. Maar met een 5,6 gemiddeld, staat ze er nog voldoende voor! Awethu zit in grade 11. Ze heeft dit jaar het extra vak agricultural science erbij genomen. Daar ligt haar interesse! Philiswa zit in grade 10. De meeste vakken gaan goed, alleen wiskunde heeft ze niet gehaald. Ze gaat daarom extra bijles krijgen.

Abonga zit ook in grade 10. Het is zijn eerste jaar van huis op de kostschool en dat is best even wennen! Hij wordt er echter wel zelfstandig van en hij maakt nieuwe vrienden. En hij zit zelfs op roeien bij zijn school! Matsidiso zit ook in grade 10. Ze geniet ook van de sport op school en heeft haar eerste half jaar gehaald! Oude bekende Musa zit dit jaar in grade 9. Hij heeft het eerste half jaar van zijn school ook gehaald!

Een uitgebreid verslag kunt u hier lezen. Voor de meeste studiebeurzen is er nog geld nodig, om de kosten voor 2018 te dekken. Helpt u een handje mee? Op https://www.kwasa.nl/projecten/educatie vindt u een overzicht van de projecten waarvoor nog geld nodig is.

Mdumbi Eduction Centre

Het runnen van deze school is een van de grootste projecten van TransCape. Momenteel wordt er druk gebouwd aan een nieuwe school voor het Mdumbi Education Centre (MEC). Op de preschool waren er in januari weer veel nieuwe kinderen. Het starten om 8:00 was voor sommige jonge kinderen best even wennen. In het eerste kwartaal is er vooral gewerkt aan het leren van cijfers en het alfabet. Zelfs 4-jarige konden aan het einde hun eigen naam schrijven en cijferreeksen opnoemen! Andere hoogtepunten waren een gezondheidscheck van alle kinderen, een leraar/ouder meeting, een workshop over dieren en zwemmen.

Een uitgebreid verslag over de preschool kunt u hier lezen.

Naast de preschool biedt MEC ook een naschoolsprogramma voor leerlingen van 11 t/m 18 jaar. Hier kunnen leerlingen die naar lokale basisscholen gaan, na hun school aansluiten voor extra lessen, hulp bij huiswerk en activiteiten. Dit naschoolse programma is het afgelopen jaar erg druk geweest en heeft heel veel succes geboekt! Alle successen zijn hier na te lezen.

HIV/ aids

Ook rondom de HIV/ aids projecten van het afgelopen jaar is flink wat te melden. Zo zijn er bijna 1.000 mensen voorgelicht over HIV/ aids en zijn er zo’n 400 mensen geholpen met counseling en zij zijn getest op HIV. Daarnaast zijn er 5 families met een HIV patiënt intensief beleid in het afgelopen half jaar. In totaal zijn er 70 gezinnen bezocht in een half jaar tijd. En ook 5 scholen hebben bezoek gehad van een voorlichter. Ook die kinderen kennen nu de gevaren van HIV/ aids en wat je kunt doen om dit te voorkomen. Verder zijn er ook 36 bijeenkomsten gehouden met supportgroups/ Home Based Care groups. Dit zijn groepen van lokale vrouwen, die andere gezinnen die het zwaar hebben helpen. Tot slot zijn er in 3 dorpen voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd.

Een uitgebreid verslag kunt u hier lezen.

Microkredieten

Momenteel lopen er ook 3 actieve microkredietgroepen. Dit zijn de Ngcobo, Mamafeneni en Lujizweni groepen. De donateurs van deze microkredieten zullen binnenkort afzonderlijk uitgebreidere verslagen ontvangen.

In dit verslag kunt u echter op hoofdlijnen lezen hoe het met de betreffende ondernemers gaat.

< terug naar overzicht

Stichting Kwasa • Hoylede 18 • 2642 JJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: