Help mee!

woensdag 25 november 2020

TransCape zet ondanks Corona haar goede werk door

Inmiddels zijn er weer drie maanden verstreken en hebben we een nieuwe update vanuit Zuid-Afrika ontvangen. Ook in Zuid-Afrika heeft het corona virus een grote impact. Desondanks zijn er een heleboel dingen gebeurd in de afgelopen maanden, hierbij een korte update. Mocht je het leuk vinden om het gehele verslag te lezen, klik dan hier.

Educatie

De leerkrachten van het Mdumbi Education Center hebben trainingen gevolgd om te leren hoe ze les kunnen geven maar tegelijkertijd rekening kunnen houden met de maatregelen om zo verspreiding van het virus tegen te gaan. Op school in Nederland kun je je niet voorstellen dat je gedurende een schooldag niet naar het toilet kunt, in Zuid-Afrika is dit soms wel het geval. Gelukkig hebben ze bij de Nonkqubela school een toilet kunnen bouwen.

Het aantal leerlingen bij het Afterschool programma is helaas gedaald van 55 naar 25 leerlingen. Er zijn extra lessen gestart, maar veel leerlingen zijn gedemotiveerd. Ze zijn bang dat ze een heel jaar verloren hebben, doordat de lessen vaak niet door konden gaan afgelopen maanden. Andisiwe probeert de leerlingen zoveel mogelijk te motiveren en alsnog voor te bereiden op hun examens.

Studiebeurzen

De leerlingen die een studiebeurs ontvangen via TransCape hebben een moeilijke tijd. Gcinakazi and Masithembe volgen hun eerste jaar onderwijs via een studiebeurs. De school is in juli weer opgegaan en ze volgen nu drie dagen les op school. Transcape heeft een telefoon voor ze geregeld zodat ze op de andere dagen ook contact met leerkrachten en medeleerlingen kunnen houden.

Het onderwijs van Abonga is helaas ook vaak onderbroken. Door zowel het corona virus als door stakingen en ruzie tussen de leerkrachten en de overheid. Hij zit in zijn laatste jaar en is druk met oefenexamens.

Sibusisiwe studeert Public Management, ze zit in haar derde semester en dit is het laatste jaar dat zij een TransCape studiebeurs ontvangt. De school is lange tijd gesloten geweest maar ze doet er alles aan om haar eindexamens te halen.

Gezondheidszorg

Zintathu heeft veel huisbezoeken afgelegd om hiv-voorlichting te geven. Het was van groot belang om de mensen die hiv-medicatie moeten nemen te steunen in deze zware tijd. Er was een tekort aan medicatie en veel mensen verloren hun baan waardoor ze een tekort aan eten hadden. Daarnaast hebben Zintathu en de naaisters 1.800 herbruikbaar maandverbanden gemaakt en uitgedeeld aan jonge meiden.

Het Children in Need project voorziet twee jonge jongens van voedsel, de kinderen zijn wees en hebben geen geboortebewijs. Beiden gaan naar school, Andisiwe probeert hen te stimuleren om naar school te blijven gaan.

Skills Development Center

Zoals in eerdere updates aangegeven is TransCape ook druk bezig met het realiseren van een nieuw Skills Development Center. Inmiddels staat er een sterke fundering en de muren zijn tot dak hoogte gebouwd. Ze zijn op het moment druk bezig om verdere fondsen te werven om het gebouw verder af te maken. Nosphelele en Nolethu zijn inmiddels goed getrainde naaisters. Ze zijn druk bezig met het naaien van japonnen voor het eindejaarsfeest van de preschool’ers. Het hebben van een rijbewijs verhoogd de kans op een baan aanzienlijk. Daniel is de manager van de rijschool en heeft recent zelf zijn rijbewijs gehaald, waardoor hij volgend jaar kan starten met het geven van rijles.

Meer lezen?

Ben je na het lezen van deze korte update benieuwd naar alle ontwikkelingen zoals verdere details over de studiebeurzen, klik dan hier!

< terug naar overzicht

Stichting Kwasa • Hoylede 18 • 2642 JJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: