Help mee!

dinsdag 17 oktober 2017

Halfjaarlijkse projectverslagen TransCape

Ook dit jaar draait onze partnerorganisatie TransCape weer veel projecten om Zuid-Afrikanen aan een betere toekomst te helpen. TransCape stuurt elk half jaar een verslag op met daarin de voortgang van de projecten, waarvan in dit bericht een aantal hoogtepunten benoemd worden. In dit bericht zijn per onderwerp ook de volledige (Engelstalige) verslagen van alle projecten te downloaden.

Educatie

Nieuwe locatie Mdumbi Education Center

TransCape is hard bezig om het nieuwe gebouw van het Mdumbi Education Center op te zetten. De nieuwe locatie van het Mdumbi Education Center is meer centraal gelegen in de Mankosi Community, waardoor de school voor veel mensen eenvoudiger te bereiken is. De locatie is mede daarom aan TransCape geschonken door de Mankosi Community en biedt mogelijkheden tot uitbreiding van de school als dit in de toekomst nodig is. Om de werkzaamheden uit te voeren heeft TransCape vijf lokale werkkrachten ingehuurd, die zes weken lang ondersteuning kregen van een aannemer. Momenteel staat de fundering en heeft het hoofdgebouw een dak. Ook is de opslagruimte gereed en kan deze op slot, zodat verschillende materialen al van het oude naar het nieuwe gebouw gebracht kunnen worden voor opslag. Er is echter nog genoeg te doen aan de afwerking van het gebouw, waaronder de aansluiting van water en elektriciteit, schilderen en het plaatsen van de ramen en meubilair. Hier wordt momenteel hard aan gewerkt.
Download hier het volledige verslag van de opbouw van het Mdumbi Education Center

Pre-school

Naast de bestaande pre-school (kleuterschool) in Mdumbi – het Mdumbi Education Center- heeft TransCape op nog drie locaties kleuterscholen opgericht waarbij de focus ligt op een zo goed mogelijke voorbereiding op de basisschool. De eerste school heet Nceba en deze krijgt structureel hulp van TransCape in de vorm van meelpap, kennis en andere hulpmiddelen. De tweede school, met de naam Nonkqubela, was eerder gesloten vanwege financiële problemen maar is met de hulp van TransCape opnieuw geopend. Ook deze school krijgt hulp van TransCape in de vorm van maandelijkse toelages voor de leraren, leermiddelen en meelpap. De derde school is dit jaar van start gegaan onder de naam Luqolweni. TransCape zal ook deze kleuterschool voorzien van ondersteunende middelen en kennis. Daarnaast is TransCape van plan om op deze locatie workshops voor de leraren te organiseren om hun onderwijsvaardigheden te verbeteren. Verder roteert het Mdumbi Education Center haar leermiddelen, zoals boeken en tekenbenodigdheden om deze te delen met andere scholen. TransCape organiseert ook zogenoemde ‘Tuesday Twos’, waar alle leraren ervaringen, kennis en uitdagingen die zij in het werk tegenkomen met elkaar kunnen delen.
Download hier het volledige verslag van de Pre-schoolprojecten

Naschoolse lessen

Elke dag komen kinderen om vier uur ’s middags naar het huidige Mdumbi Education Center om extra lessen te volgen. De leraren daar helpen de kinderen bij hun huiswerk en geven hen extra les in Engels en rekenen. Ze krijgen elke dag één extra opdracht voor rekenen en één extra opdracht voor Engels. Daarnaast debatteren de kinderen in het Engels om hun Engelse spreekvaardigheid te verbeteren en hun angst om Engels te spreken te verminderen. Dit laatste is vooral een issue bij de kinderen uit groep 6 en 7 van de basisschool, die wat verlegen zijn en soms bang zijn om Engels te spreken. Door de naschoolse lessen worden ze steeds beter in het begrijpen en spreken van Engels en slechts een paar leerlingen heeft extra hulp nodig.

De naschoolse activiteiten bestaan niet alleen uit lessen en opdrachten. Als de kinderen te vroeg komen spelen de leraren educatieve spellen met hen of gaan ze naar buiten om netbal (een eenvoudige variant van volleybal) te spelen of te voetballen. Daarnaast koken de kinderen eens per maand met elkaar, waarbij iedereen iets te eten meeneemt. Dit versterkt het groepsgevoel en de sociale vaardigheden van de kinderen en is altijd een hoogtepunt van de maand. Dit zorgt ervoor dat de kinderen het dermate naar hun zin hebben dat ze zelfs naar de naschoolse activiteiten komen op de dagen dat hun klas niet aan de beurt is.
Download hier het volledige verslag van de naschoolse lessen

Gezondheidszorg

Het afgelopen halfjaar heeft Zintathu Luvalo -TransCape’s vaste voorlichtster om mensen te informeren over HIV en Aids- weer honderden mensen bezocht om hen te onderrichten over HIV en Aids. Zintathu bezocht meerdere klinieken om voorlichting te geven, bezocht mensen thuis om hen meer te vertellen over HIV en Aids, deelde maandverband uit en bezocht meerdere scholen om kinderen te informeren over HIV en Aids. Daarnaast werkte ze ook aan een project mee om mensen met staar te laten opereren zodat zij weer goed kunnen zien en organiseerde ze workshops om mensen in de thuiszorg en steungroepen bij te scholen op het gebied van medische ontwikkelingen. Verder organiseerde Zintathu dit jaar een voorlichtingsdag over HIV en Aids voor jongeren (Community Awareness Day) gecombineerd met een voetbaltoernooi. Met haar werkzaamheden heeft Zintathu veel mensen voorlichting gegeven over HIV en Aids en hen geholpen op medisch gebied.
Download hier het volledige verslag van alle gezondheidszorgprojecten

Microkrediet

In de afgelopen zes maanden heeft TransCape 17 microkredieten kunnen verstrekken. Een van deze microkredieten ging naar Nontsasa, die met de microlening een handeltje is begonnen. Ze koopt kuikens van de markt en brengt deze groot om ze vervolgens met winst te verkopen. Met een deel van de winst heeft ze inmiddels een watertank gekocht om regenwater op te vangen, waardoor haar familie vers water kan drinken. Nontsasa heeft haar volledige microkrediet in een jaar terugbetaald en mede door haar rekenvaardigheid en talent voor boekhouding loopt haar bedrijf voorspoedig. Ze is nu van plan om samen met een aantal andere vrouwen haar handel uit te breiden. Nontsasa: “Dit is een prachtig instrument waarmee ik mijn kinderen de rest van mijn leven van eten en drinken kan voorzien.”
Download hier het volledige verslag van alle microkredietprojecten.

< terug naar overzicht

Stichting Kwasa • Brilduiker 9 • 2643 MJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: