Help mee!

dinsdag 9 maart 2021

Nieuwe update vanuit TransCape

Het heeft even geduurd maar we hebben weer een mooie update ontvangen van onze projecten in Zuid-Afrika. We nemen je in dit bericht alvast mee in een aantal ontwikkelingen, maar ben je benieuwd naar wat er allemaal nog meer gedaan is dan vind je de uitgebreide verslagen onderaan dit bericht.

TransCape NPO bestaat sinds 2004 en in die tijd zijn er verschillende projecten opgezet. Bij deze projecten is gebleken dat alleen investeren in educatie geen lange termijneffecten oplevert, maar dat er gericht moet worden op zowel de kinderen, families als gemeenschappen. Daarnaast moeten de projecten zich niet alleen richten op educatie maar ook op voeding, gezondheid en het genereren van inkomen. TransCape richt zich dan ook op al deze verschillende facetten. Helaas kampen ze ook in Zuid-Afrika nog steeds met de vele beperkingen door de Covid-19 pandemie, maar er zijn creatieve oplossingen gevonden om de projecten wel door te laten gaan.

Bij de Mdumbi preschool is er bijvoorbeeld een mooi curriculum opgesteld om de kinderen te stimuleren met speelse leeractiviteiten en dit met succes. Want in 2021 zijn er al 60 enthousiaste leerlingen die starten.

Bij het After-school project zijn ze in augustus weer gestart in kleine groepjes om de leerlingen voor te bereiden op hun examens. De leerlingen hebben moeite met het behouden van de motivatie, daarom heeft juf Andisiwe een klein feestje georganiseerd met heerlijke broodjes, koekjes en drankjes om het einde van het academische jaar te vieren. Daarnaast is er een nieuwe student geselecteerd voor een studiebeurs, Nolutho Maxhoba.

Vier leerlingen hebben in 2020 een studiebeurs ontvangen van TransCape. De meeste leerlingen volgen inmiddels weer gedeeltelijk face-to-face onderwijs en zijn voorzien van telefoons en data zodat ze met hun leeftijdsgenoten en leerkrachten contact kunnen houden. Sibusisiwe Siya heeft haar derde semester van de Public Managementopleiding met goede resultaten afgerond en zal volgend jaar afstuderen. Dit was het laatste jaar dat zij een studiebeurs van TransCape zal ontvangen. Zij is heel erg dankbaar voor alle steun die zij heeft ontvangen.

Het Skills Development Center heeft het goede nieuws ontvangen dat zij kunnen starten met het verder bouwen van de nieuwe accommodatie, zodat er meer ruimte is om de projecten uit te voeren.

Het Mankosi Agrogeologie Program is in 2018 gestart, er blijven wat obstakels op de weg doordat de grond om groente te verbouwen erg heuvelachtig is. Gelukkig is er een nieuwe plek gevonden met een kleine verse waterstroom in de buurt. Er zijn veel mensen vanuit de community die willen helpen. Naledi zal de groep gaan begeleiden, zij zal een training volgen waarin zij de basisprincipes van het verbouwen van groenten zal leren, zodat zij het aan de rest van de groep kan leren.

Andisiwe bezocht twee keer per week klinieken om mensen te begeleiden en uitleg te geven over gezondheid, hiv-screening, testen en behandeling, screening op seksueel overdraagbare ziektes, Tuberculose en het gevaar van alcohol en drugsmisbruik. Ze heeft inmiddels een eigen kamer gekregen bij de kliniek om begeleiding te geven. Ze gaat daarnaast twee dagen per week op huisbezoeken bij mensen thuis. Daarnaast zullen de schoolbezoeken weer opgestart worden, waarbij ze via groepsactiviteiten en individuele begeleiding studenten helpt. Op het spreken over hiv ligt nog steeds een taboe. Een mooi voorbeeld is het verhaal van een 13-jarig meisje die na de gesprekken op school aangaf dat ze het gevoel had dat er in haar familie iets speelt en dit bleek inderdaad het geval. Andisiwe heeft samen met haar het voor elkaar gekregen om het taboe binnen haar familie te doorbreken en de problemen bespreekbaar te maken.

Er zijn in het afgelopen half jaar weer veel stappen gemaakt, mede dankzij uw donaties. Benieuwd naar alle andere projecten en ontwikkelingen, die kunt u hier voor educatie en hier voor gezondheidsprojecten terugvinden.

< terug naar overzicht

Stichting Kwasa • Hoylede 18 • 2642 JJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: