Help mee!

vrijdag 4 augustus 2023

Zo gaat het met onze projecten

Het is alweer even geleden dat wij een update hebben gegeven over onze lopende projecten. Dat maakt het nog leuker om jullie nu mee te nemen in de huidige ontwikkelingen. Bij de studiebeurzen heeft Abonga de afgelopen vier jaar hard gewerkt om naar zijn droombaan als verpleegkundige of IT-er te komen. Hij is iedereen heel erg dankbaar voor zowel de morele als financiële steun. Hij werkt hard op school en motiveert inmiddels ook andere kinderen om te studeren en zo een beter leven te krijgen.

Phelokazi ontvangt sinds 2022 een studiebeurs waar zij optimaal gebruik van maakt. Zo is zij genomineerd tot een leidende rol binnen haar school. Ze is opgegroeid in een kansarm gebied, waardoor zij extra gemotiveerd is om op school goed haar best te doen. Ze wil zich graag kwalificeren voor een artsen opleiding, zodat zij mensen in arme gebieden (zoals het gebied waar zij is opgegroeid) kan helpen. Ze maakte zeer lange schooldagen (van 7 tot 19 uur) doordat er geen ander vervoer mogelijk was naar haar hostel. Gelukkig is daar inmiddels verandering in gebracht, doordat ze in een ander hostel verblijft. Daarnaast ontvangt Nolutho een studiebeurs, zij gedraagt zich subliem maar heeft wel moeite met een aantal vakken. Middels bijles probeert zij haar prestaties te verbeteren. Deze bijlessen zijn elke weekend, het gehele jaar door, zes uur per dag. Hierdoor is ze soms erg moe, maar ze doet het graag omdat ze verpleegkundige of leerkracht wil worden.

Er is ook minder goed nieuws, helaas zijn er twee studiebeurzen beëindigd, Gcinokazi heeft het afgelopen jaar haar examens niet gehaald en Sandisiwe kon niet van start gaan doordat zij te laat was met haar aanmelding voor school.

Afterschool programma

Bij het Afterschool programma merken ze dat veel scholen in de regio de overvloed aan leerlingen niet aan kunnen. Daardoor daalt de kwaliteit van het onderwijs en kunnen de jongeren niet voldoen aan de minimum voorwaarden voor aanmelding bij vervolg onderwijs. Dit maakt dat iedereen bij onze partnerorganisatie TransCape gemotiveerd is om deze jongeren extra te helpen en het Afterschool programma waar mogelijk te verbeteren. Leerlingen krijgen via dit programma bijles.

De groep van inmiddels 50 leerlingen (80% meisjes) bij het Afterschool prgramma, is in kleinere groepen verdeeld waardoor ze specifiekere begeleiding kunnen geven. Daarnaast wordt er eten en drinken aan de leerlingen uitgedeeld om hen meer energie en concentratie te geven, zodat zij ook de energie hebben om het lange stuk naar huis te voet af te leggen. Alenathi is één van de leerlingen die gebruik maakt van het Afterschool programma. Zij had een achterstand op school doordat zij thuis veel huishoudelijke taken moest uitvoeren omdat haar ouder ziek is. Middels de gratis extra lessen en emotionele steun wordt zij geholpen in het verbeteren van haar school resultaten.

Mdumbi Education Center

Bij de Mdumbi school is onder andere een kleuterschool waarbij kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar worden voorbereid op de basisschool. De school ziet het aantal leerlingen oplopen, doordat veel ouders het nu van de school inzien. Inmiddels volgen 76 kinderen (70% meisjes) in de leeftijden van 3 tot en met 5 jaar de lessen. De groep is in twee klassen opgesplitst (3-4 jaar en 5 jaar) en ze hebben een vast weekprogramma met onder andere kleuren, tekenen, boeken lezen, educatieve spelletjes en buitenspelen (zie uitgebreid verslag).

Helaas is er een uitbraak geweest van de mazelen wat een grote invloed heeft gehad op de gezondheid van de kinderen. Gelukkig is met hulp van de overheid iedereen gevaccineerd. Iets dat wij ons niet kunnen voorstellen in Nederland, is dat veel kinderen die naar de school komen geen geld hebben voor schoenen. Gelukkig zijn de leerlingen dankzij een donatie voorzien van schoenen waardoor ook zij met plezier naar school kunnen lopen.

Bij de Nonqubela pre-school loopt het ook goed. Zij hebben dit jaar 35 leerlingen die leren schrijven, lezen en uitleg krijgen over hygiëne.

Er hebben tot slot ook 15 mensen het educatie programma voor volwassenen gevolgd. Helaas hebben ze hun examens niet gehaald waardoor de meeste deelnemers geen motivatie meer hadden en niet langer verder wilden. Er is echter één student zeer gemotiveerd, hij komt elke dag naar de lessen toe en wil graag leren wat hem als kind niet is gelukt. Hij zal verder gaan om zijn certificaten te behalen en hierbij wordt hij door Transcape gesteund. Helaas zien we dat er een nog een groot gat is te overbruggen tussen volwassenen die nog nooit onderwijs hebben gehad en nu alsnog willen gaan leren.

Skills Development Center

Het Skills Development Center probeert armoede en werkloosheid te bestrijden door onder andere naailes te bieden. Zes vrouwen volgen nu naailes bij Nospelele en Nolethu. Het duurt soms even voor ze alles onder de knie hebben, doordat er maar twee elektrische naaimachines zijn en de stroom regelmatig uitvalt. Er is een grote interesse in de lessen, door het grote plezier wat ze hebben en het vooruitzicht op een betere toekomst. Hierdoor is er inmiddels een wachtlijst voor de lessen. Er is dus ook een grote behoefte aan handmatige naaimachines, zodat ze ook zonder elektriciteit verder kunnen met de lessen.

Microkrediet

Bij de microkrediet projecten is TransCape druk bezig met de Luqolweni groep (agricultuur project). Helaas hebben zij de afgelopen periode wat problemen ervaren doordat delen van hun land onder water is komen te staan. Hierdoor zijn er een aantal deelnemers gestopt, het hoofd van de gemeenschap zal de mensen opnieuw proberen te motiveren. Er is goed nieuws bij een andere groep, de Lujizweni gemeenschap. Zij hebben inmiddels de eerste groentes gepland en worden door Transcape voorzien van de benodigde materialen om verder te gaan.

Daarnaast zijn er vier nieuwe voorstellen voor het microkrediet project, waaronder kleding maken en verkopen, huizen bouwen en verhuren. Zij ontvangen een training om ervoor te zorgen dat zij klaar zijn om te starten.

Gezondheid

Afgelopen periode heeft TransCape hard gewerkt om voorlichting te geven in de minder bedeelde gebieden van de Mankosi rural community over HIV/AIDS, seksuele voorlichting en drugsgebruik. Opvallend is dat de groep jongeren van 13 tot en met 15 jaar met name seksueel actief bleek, waar dan ook veel voorlichting aan is gegeven. Daarnaast is er wasbaar maandverband uitgedeeld omdat dit voor veel gezinnen niet te betalen is. Tevens is er veel steun geboden aan mensen met HIV en TB, wat hen hoop en vertrouwen gaf voor een betere toekomst en motiveerde tot het starten met behandeling. Door slechte weersomstandigheden waren verschillende wegen en bruggen naar de gebieden zwaar beschadigd en was het lastig om bepaalde gebieden te bereiken, waardoor minder voorlichting gegeven is dan vooraf gepland was.

Volledige verslag

Bovenstaande is een mooie samenvatting van het werk van TransCape van de afgelopen maanden. Wilt u het hele verslag lezen? U kunt het document hier downloaden. In het verslag zijn ook verschillende foto’s opgenomen die een goede indruk geven van de projecten.

< terug naar overzicht

Stichting Kwasa • Brilduiker 9 • 2643 MJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: