Help mee!

donderdag 29 september 2022

Nosamkelo Lawu: bescheiden vrouw met een grote passie

Stichting Kwasa voert haar projecten uit samen met haar lokale Zuid-Afrikaanse partnerorganisatie TransCape NPO. De projecten die we gezamenlijk uitvoeren zijn kleinschalig en hebben direct impact op het leven van veel mensen op het platteland van Zuid-Afrika. Door de samenwerking met TransCape kunnen we gericht volgen hoe het verloop van onze projecten gaat.

Microkrediet als startpunt van een bedrijf

Eén van de type projecten die Stichting Kwasa graag uitvoert, is het verstrekken van microkredieten. Kleinschalige leningen aan mensen die niet bij de bank kunnen aankloppen omdat ze geen werk en geen onderpand hebben. Met een klein bedrag worden deze mensen in staat gesteld om een klein eigen bedrijfje op te starten. Dat is goed voor het inkomen en de levenstandaard van de lener, maar ook voor zijn of haar familie. In Zuid-Afrika heerst een hechte familiecultuur, waardoor de hele familie profiteert van de inkomsten uit het bedrijf.

Nosamkelo Lawu start een Spaza Shop van haar lening

Nosamkelo Lawu is één van de mensen die een microkrediet heeft gekregen via Stichting Kwasa. Nosamkelo is een jonge ondernemende vrouw die inmiddels een goedlopende zaak heeft opgebouwd. Families uit de wijde omgeving komen allemaal bij haar langs voor het aanschaffen van hun levensmiddelen en andere benodigdheden. Ze heeft dus eigenlijk een soort mini supermarkt geopend. In Zuid-Afrika wordt dit ook wel een Spaza Shop genoemd.

Goedlopend bedrijf

In 2016 startte zij met een microkrediet van € 250,- haar bedrijf in de plaats Ngcobo in de Oostkaap van Zuid-Afrika. Dit bedrag heeft ze inmiddels aan Transcape afgelost en ze is schuldenvrij.

Ondernemen heeft ze als kind al meegekregen. Haar moeder had namelijk een goedlopend klein café, een Shebeen. Haar moeder onderhield haar gezin met het inkomen uit dit bedrijf.

Nosamkelo vindt het heel leuk om anderen te helpen. Zij heeft veel goede contacten inmiddels die producten voor haar winkel leveren. Ruim honderd vaste klanten komen uit de wijde omgeving naar haar winkel. Ze is een bescheiden vrouw met een vurige wens. Dat is overduidelijk. Heel graag breidt ze haar winkel in de toekomst verder uit, zodat ze nog veel meer mensen in de wijde omgeving kan helpen.

Microkrediet doneren

Het verhaal van Nosamkelo is een mooi voorbeeld van de inmiddels honderden succesverhalen die we met microkredieten hebben geboekt. Wilt u ook impact maken door een microkrediet te verstrekken? Momenteel halen we donaties op voor een aantal inwoners van Qolweni (Zuid-Afrika), die samen een boerderij willen opstarten. Hier lees je meer over dit project: https://www.kwasa.nl/projecten/lokale-groente-verkopen.

< terug naar overzicht

Stichting Kwasa • Brilduiker 9 • 2643 MJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: