Help mee!

Klein begin, groot denken: groente verbouwen en verkopen

Lokaal groente verbouwen en verkopen

Naam project Klein begin, groot denken: groente verbouwen en verkopen
Partner organisatie Transcape NPO
Locatie Qolweni, Oostkaap (Zuid-Afrika)
Start project 1 juli
Aandachtsgebied Microkrediet
Binnen: € 2.300,00
Nodig: € 2.300,00
100%

Leven op het platteland in Zuid Afrika heeft genoeg uitdagingen. Gelukkig zijn er mensen die de situatie aan willen pakken.

Qolweni boeren

In het dorpje Qolweni, in het binnenland van Zuid Afrika, willen ze een boerderij opzetten om groente te kweken. De eerste stap is een geschikt stuk land zoeken. Dit is gelukt, de lokale “headman” heeft toestemming gegeven om een gemeenschappelijk stuk land te mogen gebruiken.

Om de onderneming een vliegende start te geven is één van de vrouwen die bij het project is betrokken omgeschoold, hiervoor heeft het “Departmant of Agriculture” ondersteuning gegeven. Het enige dat nu nog ontbreekt is het geld voor het starten van de boerderij. Hiervoor heeft de groep van initiatiefnemers een bedrijfsplan ingeleverd bij onze partnerorganisatie TransCape. De markt is in kaart gebracht, net als de benodigdheden en het budget voor een goede start. Er is ook rekening gehouden met de seizoenen die minder goed gaan, dan is een buffer nodig.

Startkapitaal

De Qolweni boeren vragen om een startkapitaal van € 2.300,-. Dit geld is o.a. nodig voor een waterpomp, generator irrigatiesysteem, hekwerk om het land, zaden en gereedschap. Dit bedrag betalen ze in vier jaar terug. Het eerste jaar wordt er nog niks afgelost, waarna er in de drie jaar daarna telkens een deel wordt terugbetaald.

In het begin wordt het voedsel lokaal verkocht op marktjes en aan 'spaza shops' (kleine lokale supermarkten aan huis). Naast de lokale bevolking hebben ze een extra markt gevonden bij de toeristen. Die willen graag een maaltijd koken met verse groente. Zodra er voldoende geproduceerd wordt is het de bedoeling dat de grotere supermarkten in de stad de groente ook gaan verkopen. De eerste grote supermarkt heeft al interesse getoond.

Werkgelegenheid en gezonde voeding

De boerderij zal werk bieden aan 40 mensen uit het dorp. Dit betekent dat er dus ook 40 gezinnen een inkomen ontvangen.

Door gezonde voeding beschikbaar te stellen is het voor meer lokale mensen mogelijk om te genieten van een gezonde maaltijd en alle positieve effecten op de gezondheid die daarbij komen kijken. Voor verse groente hoeft men straks niet meer naar de stad (een voetreis die een dag duurt), maar het kan gewoon lokaal gekocht worden.

Steun het project

Helpt u mee om het dorp Qolweni een impuls te geven door bij te dragen aan het microkrediet?

< overzicht afgeronde projecten

Stichting Kwasa • Brilduiker 9 • 2643 MJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: