Help mee!

dinsdag 15 februari 2022

Andisiwe: steun en toeverlaat voor kinderen en hun ouders

Dit keer publiceren we een bijzonder interview. Onze vrijwilligster Carin sprak met Andisiwe Masiphumla. Andisiwe is voor de mensen die Stichting Kwasa al langer volgen wellicht een bekende. Ze is namelijk al sinds 2008 verbonden aan onze partnerorganisatie Transcape uit Zuid-Afrika. Ze is er tegenwoordig onder andere projectmanager voor de Afterschool. Daarnaast is ze verantwoordelijk voor de selectie en begeleiding van talentvolle kinderen uit de regio die in aanmerking komen voor de door Stichting Kwasa verstrekte studiebeurzen.

Andisiwe groeide zelf op in het landelijk gebied waarin ze nu voor onze partnerorganisatie TransCape actief is. Ze heeft inmiddels zelf drie kinderen in de tienerleeftijd: een dochter en twee zoons. Zodoende kent ze de situatie en uitdagingen van andere gezinnen in de regio door en door. Dat helpt haar om andere kinderen en hun ouders te ondersteunen bij alles rondom het onderwerp educatie.

De kinderen en ouders zijn erg blij met de hulp van Andisiwe en Andisiwe weet de kinderen als geen ander te motiveren. De ouders zijn dan ook erg blij met de begeleiding die Andisiwe aan hun kinderen geeft. Daarnaast helpt Andisiwe ook met praktische zaken zoals het transport vanuit de vaak afgelegen hutten waarin de families wonen naar de meer centraal geleden scholen.

Andisiwe is daarnaast verantwoordelijk voor de studiebeurzen van Stichting Kwasa. Kinderen kunnen voor een studiebeurs in aanmerking komen voor de 10e, 11e en 12e graad (vergelijkbaar met de middelbare school in Nederland) en voor een jaar universiteit inclusief kost- en inwoning en/ of transport naar school. Het niveau van de scholen in de regio is de laatste jaren verbeterd en tegenwoordig worden er ook online lessen georganiseerd. Mede door Covid heeft dit ook in Zuid-Afrika zijn intrede gedaan.

Andisiwe begeleidt bijvoorbeeld de 18-jarige Abonga. Abonga had het dit jaar moeilijk. Hij moest in 2021 eigenlijk zijn laatste jaar van de middelbare school doen, maar kon hier geen geschikte plek voor vinden. Andisiwe moest hem bij deze lastige situatie helpen. Dat deed ze met succes! In 2022 is Abonga gestart op het Gadra Education in Grahamstown waar hij zijn laatste jaar van de middelbare school alsnog kan doen. Daarna wil hij graag ICT gaan studeren op de universiteit!

In 2021 waren de omstandigheden op school over het algemeen gelukkig beter dan in 2020. De meeste scholen hebben een goede manier gevonden om toch les te geven gedurende de Covid pandemie.

Andisiwe hielp bijvoorbeeld Gcinakazi. Zij zat in 2021 in de 11e graad en deed het erg goed en slaagde dank ook voor haar examen. In 2022 kan ze dus aan het laatste jaar van haar middelbare school beginnen. Ook Nolutho profiteert erg van de hulp van Andisiwe. Zij ging dit jaar voor het eerst met de hulp van een studiebeurs naar de middelbare school. Dat eerste jaar is altijd erg moeilijk, omdat de kinderen voor het eerst uit huis moeten en de overstap van een kleine plattelandsschool naar een middelbare school in de grote stad met beter onderwijs is een enorme verandering. Nolutho heeft zich echter erg goed door dit moeilijke eerste jaar heengeslagen en gaat in 2022 door naar het tweede jaar van de middelbare school.

Helaas gaat echter niet alles goed. Masithembe zat bijvoorbeeld ook in de 11e graad maar heeft zijn schooljaar niet gehaald. Dit bleek grotendeels te komen doordat Masithembe erg gepest werd op school. Dit zien we helaas vaker gebeuren wanneer de plattelandsjongens een opleiding gaan volgen in de grote stad. Ook daar heeft Andisiwe een belangrijke rol in, ze helpt kinderen zoals Masithembe in deze lastige situaties.

Andisiwe moedigt de kinderen aan om naar school te gaan. Ze geeft (bij)les en helpt de kinderen met hun huiswerk. Ze gaat ook naar de leraren toe om hen te informeren en regelt het onderdak voor de kinderen. Bovendien bezoekt ze de regelmatig de ouders van de kinderen om hen bij te praten en ze brengt maandelijks verslag uit aan de community. Dit alles draagt bij aan de ontwikkeling van de community. Andisiwe is dus echt een powervrouw en draagt enorm bij aan de ontwikkeling van de jonge kinderen in het gebied en daarmee aan een succesvolle toekomst. Andisiwe bedankt tot slot alle donateurs voor hun bijdrage, zodat zij haar werk voort kan zetten en een echt verschil kan maken!

< terug naar overzicht

Stichting Kwasa • Brilduiker 9 • 2643 MJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: