Help mee!

Xolile is ambitieus: hij wil kleding en groente verkopen

Om zo zijn inkomen te kunnen garanderen

Naam project Microkrediet Xolile Sitshikiza
Partner organisatie TransCape NPO
Locatie Oostkaap (Zuid-Afrika)
Start project zodra het benodigde bedrag binnen is
Aandachtsgebied Microkrediet
Binnen: € 250,00
Nodig: € 250,00
100%

In de Oostkaap van Zuid-Afrika heeft onze partnerorganisatie TransCape een microkrediet groep opgezet: de Phumlani Group. In deze regio heeft slechts 8% van de mensen werk. Er is gewoonweg niet meer werk beschikbaar. Een kleine onderneming starten is vaak het enige middel om uit de armoede te komen. Maar doordat deze mensen geen of weinig eigen bezit hebben, is een lening bij de bank niet mogelijk. Zonder onderpand krijgen ze geen lening. Een microkrediet kan dan helpen om toch een eigen bedrijf te beginnen. Voor slechts €250,- kan Xolile Sitshikiza (31) zijn eigen bedrijfje opzetten. Xolile wil graag groente verbouwen in zijn eigen tuin en deze verkopen. Daarnaast wil hij ook kleding verkopen. Zo kan hij zijn vijf schoolgaande kinderen onderhouden. Ook zijn moeder, vrouw en broer zijn afhankelijk van het inkomen van Xolile. Xolile heeft geen afgeronde opleiding. Eerder werkte hij als beveiliger en als cashier.

Xolile heeft ervoor gekozen om zelf groente en fruit te verbouwen en dan te verkopen. Volgens hem is er grote vraag naar groente en fruit. Daarnaast wil hij ook kleding verkopen, zodat hij elk moment van het jaar verzekerd is van een inkomen.

Xolile zal starten met vier cursussen: rekenen, Engels, boekhouden en ondernemerschap. Optioneel begint hij met een cursus lezen en schrijven. Zodra alle cursussen met goed gevolg zijn afgerond, wordt Xolile begeleid om een klein businessplan te schrijven.

Vervolgens krijgt Xolile als nieuwe ondernemer ongeveer €220,- om daadwerkelijk zijn onderneming te starten. Tijdens het eerste jaar wordt hij intensief geholpen om het bedrijfje een vliegende start te geven. Als ondernemer moet Xolile in het eerste jaar maandelijks 1/12 van het microkrediet terug betalen. Dit geld wordt weer gebruikt voor nieuwe microkrediet initiatieven. Zo zal hij na een jaar al schuldenvrij zijn.

Statistieken laten zien dat het inkomen van nieuwe ondernemers in deze regio met 254% is toegenomen na een jaar en dat gemiddeld zo’n 6 mensen direct profiteren van deze inkomsten (vaak de gezinsleden). Het geven van microkredieten is dus van levensbelang voor deze mensen. Wanneer zij financieel zelfstandig worden, betekent dit een grote verbetering voor de kwaliteit van leven. De Phumlani Group biedt bewoners van de Oostkaap deze kans.

Na uw donatie krijgt u van ons tweemaal een verslag om te kunnen lezen hoe het met de onderneming van Xolile Sitshikiza gaat. U ontvangt het eerste verslag na een half jaar, het tweede sturen wij u na een jaar. Zo kunt u precies volgen hoe Xolile dankzij uw steun financieel zelfstandig wordt.

< overzicht afgeronde projecten

Stichting Kwasa • Brilduiker 9 • 2643 MJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: