Help mee!

Noxolo Matsobhoyi start haar eigen Spazza shop

Om haar kinderen naar school te kunnen laten gaan

Naam project Microkrediet Noxolo Matsobhoyi
Partner organisatie TransCape NPO
Locatie Oostkaap (Zuid-Afrika)
Start project zodra het benodigde bedrag binnen is
Aandachtsgebied Microkrediet
Binnen: € 251,66
Nodig: € 250,00
100%

In de Oostkaap van Zuid-Afrika heeft onze partnerorganisatie TransCape een microkrediet groep opgezet: de Mankosi Group. In deze regio heeft slechts 8% van de inwoners werk. Er is gewoonweg niet meer werk. Een kleine onderneming starten is vaak het enige middel om uit de armoede te komen. Maar doordat deze mensen geen of weinig eigen bezit hebben, is een lening bij de bank niet mogelijk (wegens gebrek aan onderpand). Een microkrediet kan dan helpen om toch een eigen bedrijf te beginnen. Noxolo (43) heeft 4 kinderen in de leeftijd van 2 tot 9 jaar. Haar oudste dochter gaat naar de middelbare school in de stad. Noxolo woont samen met haar man, kinderen en haar schoonmoeder. Haar man werkt in de stad en verdient 800 Rand (zo’n €80) per maand. Helaas is dit niet voldoende om de familie te onderhouden en al hun kinderen naar school te laten gaan. Noxolo wil daarom graag haar eigen Spazza shop beginnen. Een Spazza shop is een Zuid-Afrikaanse winkel aan huis met allerlei huishoudelijke artikelen. Voor slechts €250,- kan Noxolo Matsobhoyi haar eigen winkel starten.

Noxolo zal starten met vier cursussen: rekenen, Engels, boekhouden en ondernemerschap. Optioneel krijg zij eerst een cursus lezen en schrijven. Zodra alle cursussen met goed gevolg zijn afgerond, wordt Noxolo begeleid om een klein businessplan te schrijven.

Vervolgens krijgt Noxolo als nieuwe ondernemer ongeveer €220,- om daadwerkelijk haar onderneming te starten. Tijdens het eerste jaar wordt zij intensief geholpen om het bedrijfje een vliegende start te geven. Als ondernemer moet Noxolo in het eerste jaar maandelijks 1/12 van het microkrediet terug betalen. Dit geld wordt weer gebruikt voor nieuwe microkrediet initiatieven. Zo zal zij na een jaar al schuldenvrij zijn.

Statistieken laten zien dat het inkomen van nieuwe ondernemers in deze regio met 254% is toegenomen na een jaar en dat gemiddeld zo’n 6 mensen direct profiteren van deze inkomsten (vaak de gezinsleden). Het geven van microkredieten is dus van levensbelang voor deze mensen. Wanneer zij financieel zelfstandig worden, betekent dit een grote verbetering voor de kwaliteit van leven. De Mankosi Group biedt bewoners van de Oostkaap deze kans.

Na uw donatie krijgt u van ons tweemaal een verslag om te kunnen lezen hoe het met de onderneming van Noxolo Matsobhoyi gaat. U ontvangt het eerste verslag na een half jaar, het tweede versturen wij u na een jaar. Zo kunt u precies volgen hoe Noxolo dankzij uw steun financieel zelfstandig wordt.

< overzicht afgeronde projecten

Stichting Kwasa • Brilduiker 9 • 2643 MJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: