Help mee!

Nophelo wil een inkomen voor het onderwijs van haar kinderen

Nophelo wil een winkeltje aan huis beginnen

Naam project Microkrediet Nophelo Dyokhwe
Partner organisatie TransCape NPO
Locatie Oostkaap (Zuid-Afrika)
Start project zodra het benodigde bedrag binnen is
Aandachtsgebied Microkrediet
Binnen: € 250,00
Nodig: € 250,00
100%

In de Oostkaap van Zuid-Afrika heeft onze partnerorganisatie TransCape een microkrediet groep opgezet: de Lujisweni Microfinance Group. In deze regio heeft slechts 8% van de inwoners werk. Er is gewoonweg niet meer werk. Een kleine onderneming starten is vaak het enige middel om uit de armoede te komen. Maar doordat deze mensen geen of weinig eigen bezit hebben, is een lening bij de bank niet mogelijk (wegens gebrek aan onderpand). Een microkrediet kan dan helpen om toch een eigen bedrijf te beginnen. Voor slechts €250,- kan Nophelo Dyokhwe (56) haar eigen bedrijfje opzetten. Nophelo is getrouwd en haar man is inmiddels met pensioen. Hij krijgt €105,- per maand en hier moet het gehele gezin van leven. Nophelo wil graag een betere situatie creëren en een klein supermarktje aan huis beginnen. In Zuid-Afrika wordt dit ook wel een Spazza shop genoemd. In zo'n winkeltje kunnen haar dorpsgenoten de dagelijkse boodschappen zoals water, melk, eieren, brood en hygiënische producten kopen. Van de opbrengst van de Spazza shop wil Nophelo als eerste het onderwijs van haar vijf kinderen betalen.

Nophelo zal starten met vier cursussen: rekenen, Engels, boekhouden en ondernemerschap. Optioneel krijg zij eerst een cursus lezen en schrijven. Zodra alle cursussen met goed gevolg zijn afgerond, wordt Nophelo begeleid om een klein businessplan te schrijven.

Vervolgens krijgt Nophelo als nieuwe ondernemer ongeveer €220,- om daadwerkelijk haar onderneming te starten. Tijdens het eerste jaar wordt zij intensief geholpen om het bedrijfje een vliegende start te geven. Als ondernemer moet Nophelo in het eerste jaar maandelijks 1/12 van het microkrediet terug betalen. Dit geld wordt weer gebruikt voor nieuwe microkrediet initiatieven. Zo zal zij na een jaar al schuldenvrij zijn.

Statistieken laten zien dat het inkomen van nieuwe ondernemers in deze regio met 254% is toegenomen na een jaar en dat gemiddeld zo’n 6 mensen direct profiteren van deze inkomsten (vaak de gezinsleden). Het geven van microkredieten is dus van levensbelang voor deze mensen. Wanneer zij financieel zelfstandig worden, betekent dit een grote verbetering voor de kwaliteit van leven. De Lujisweni Microfinance Group biedt bewoners van de Oostkaap deze kans.

Na uw donatie krijgt u van ons tweemaal een verslag om te kunnen lezen hoe het met de onderneming van Nophelo Dyokhwe gaat. U ontvangt het eerste verslag na een half jaar, het tweede sturen wij u na een jaar. Zo kunt u precies volgen hoe Nophelo dankzij uw steun financieel zelfstandig wordt.

< overzicht afgeronde projecten

Stichting Kwasa • Brilduiker 9 • 2643 MJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: