Help mee!

Nomthandazo begint een echt Afrikaanse Spazza Shop

Dankzij uw donatie kan zij haar kinderen en familie onderhouden

Naam project Microkrediet Nomthandazo Mvangeli
Partner organisatie TransCape NPO
Locatie Oostkaap (Zuid-Afrika)
Start project zodra het benodigde bedrag binnen is
Aandachtsgebied Microkrediet
Binnen: € 250,00
Nodig: € 250,00
100%

In de Oostkaap van Zuid-Afrika heeft onze partnerorganisatie TransCape een microkrediet groep opgezet: de Mankosi Group. In deze regio heeft slechts 8% van de inwoners werk. Er is gewoonweg niet meer werk. Een kleine onderneming starten is vaak het enige middel om uit de armoede te komen. Maar doordat deze mensen geen of weinig eigen bezit hebben, is een lening bij de bank niet mogelijk (wegens gebrek aan onderpand). Een microkrediet kan dan helpen om toch een eigen bedrijf te beginnen. Voor slechts €250,- kan Nomthandazo Mvangeli (39) haar eigen bedrijfje opzetten. Nomthandazo wil graag starten met een eigen winkel aan huis: een Spazza Shop. Dit is een typisch Zuid-Afrikaanse winkel die ontstaan is in de Townships, maar nu ook veel op het platteland te vinden is. Voor de mensen daar is het lastig om goedkoop aan huishoudelijke producten te komen. Veel mensen kopen daarom hun spullen bij een Spazza Shop. Met deze winkel kan zij haar 4 kinderen en de 4 kinderen van haar zus onderhouden. Zij zijn allen afhankelijk van het inkomen van Nomthandazo.

Eerder werkte Nomthandazo als vrijwilligster bij de Home Based Care Organisation van TransCape. Nomthandazo: “I was taking care of the sick people in Mankosi Area. I was not getting paid because I was doing a voluntary Job.” Nu haar man ook geen werk meer heeft, moet ze op zoek naar een betaalde baan.

Nomthandazo zal starten met vier cursussen: rekenen, Engels, boekhouden en ondernemerschap. Optioneel krijg zij eerst een cursus lezen en schrijven. Zodra alle cursussen met goed gevolg zijn afgerond, wordt Nomthandazo begeleid om een klein businessplan te schrijven.

Vervolgens krijgt Nomthandazo als nieuwe ondernemer ongeveer €220,- om daadwerkelijk haar onderneming te starten. Tijdens het eerste jaar wordt zij intensief geholpen om het bedrijfje een vliegende start te geven. Als ondernemer moet Nomthandazo in het eerste jaar maandelijks 1/12 van het microkrediet terug betalen. Dit geld wordt weer gebruikt voor nieuwe microkrediet initiatieven. Zo zal zij na een jaar al schuldenvrij zijn.

Statistieken laten zien dat het inkomen van nieuwe ondernemers in deze regio met 254% is toegenomen na een jaar en dat gemiddeld zo’n 6 mensen direct profiteren van deze inkomsten (vaak de gezinsleden). Het geven van microkredieten is dus van levensbelang voor deze mensen. Wanneer zij financieel zelfstandig worden, betekent dit een grote verbetering voor de kwaliteit van leven. De Manski Group biedt bewoners van de Oostkaap deze kans.

Na uw donatie krijgt u van ons tweemaal een verslag om te kunnen lezen hoe het met de onderneming van Nomthandazo Mvangeli gaat. U ontvangt het eerste verslag na een half jaar, het tweede versturen wij u na een jaar. Zo kunt u precies volgen hoe Nomthandazo dankzij uw steun financieel zelfstandig wordt.

< overzicht afgeronde projecten

Stichting Kwasa • Brilduiker 9 • 2643 MJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: