Help mee!

Nomfundiso start haar eigen Spazzashop

Nomfundiso wil een supermarkt aan huis beginnen

Naam project Nomfundiso start haar eigen Spazzashop
Partner organisatie TransCape
Locatie Mankosi, Oostkaap (Zuid-Afrika)
Start project zodra het benodigde bedrag binnen is
Aandachtsgebied Microkrediet
Binnen: € 250,00
Nodig: € 250,00
100%

In Mankosi in de Oostkaap van Zuid-Afrika heeft onze partnerorganisatie TransCape een microkrediet groep opgezet: de Mankosi Support group. In deze regio heeft slechts 8% van de mensen werk. Er is gewoonweg niet meer werk beschikbaar. Een kleine onderneming starten is vaak het enige middel om uit de armoede te komen. Maar doordat deze mensen geen of weinig eigen bezit hebben, is een lening bij de bank niet mogelijk. Zonder onderpand krijgen ze geen lening. Een microkrediet kan dan helpen om toch een eigen bedrijf te beginnen. Voor slechts €250,- kan Nomfundiso Mantsoboyi (28) haar eigen bedrijfje opzetten. Nomfundiso wil een kleine supermarkt aan huis beginnen. Zo kan zij haar familie die afhankelijk zijn van haar inkomen onderhouden.

Nomfundiso heeft ervoor gekozen om een kleine supermarkt aan huis te beginnen. Dit noemt men in Zuid-Afrika een Spazza shop. In dit soort winkeltjes kunnen mensen die op het platteland wonen vaak de eerste levensbehoeften kopen, zonder dat ze hiervoor uren naar de grote stap moeten lopen. Ze schrijft: “I never worked, I passed grade 12 at school and also an information and technology computer course. I need financial support so that I start my own business and not be dependent on my husband financially.”

Nomfundiso zal starten met vier cursussen: rekenen, Engels, boekhouden en ondernemerschap. Optioneel begint zij met een cursus lezen en schrijven. Zodra alle cursussen met goed gevolg zijn afgerond, wordt Nomfundiso begeleid om een klein businessplan te schrijven.

Vervolgens krijgt Nomfundiso als nieuwe ondernemer ongeveer €220,- om daadwerkelijk haar onderneming te starten. Tijdens het eerste jaar wordt zij intensief geholpen om het bedrijfje een vliegende start te geven. Als ondernemer moet Nomfundiso in het eerste jaar maandelijks 1/12 van het microkrediet terug betalen. Dit geld wordt weer gebruikt voor nieuwe microkrediet initiatieven. Zo zal zij na een jaar al schuldenvrij zijn.

Statistieken laten zien dat het inkomen van nieuwe ondernemers in deze regio met 254% is toegenomen na een jaar en dat gemiddeld zo’n 6 mensen direct profiteren van deze inkomsten (vaak de gezinsleden). Het geven van microkredieten is dus van levensbelang voor deze mensen. Wanneer zij financieel zelfstandig worden, betekent dit een grote verbetering voor de kwaliteit van leven. De Mankosi Support group biedt bewoners van de Oostkaap deze kans.

Na uw donatie krijgt u van ons tweemaal een verslag om te kunnen lezen hoe het met de onderneming van Nomfundiso Mantsoboyi gaat. U ontvangt het eerste verslag na een half jaar, het tweede sturen wij u na een jaar. Zo kunt u precies volgen hoe Nomfundiso dankzij uw steun financieel zelfstandig wordt.

< overzicht afgeronde projecten

Stichting Kwasa • Brilduiker 9 • 2643 MJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: