Help mee!

Nomalanga wil haar bedrijf graag uitbreiden

My business is in the demand and I would like to make it bigger

Naam project Microkrediet Nomalanga
Partner organisatie Transcape NPO
Locatie Lujiszweni, Zuid-Afrika
Start project Oktober 2014
Aandachtsgebied Microkrediet
Binnen: € 250,00
Nodig: € 250,00
100%

In Lujiszweni in de Oostkaap van Zuid-Afrika heeft onze partnerorganisatie TransCape een microkrediet groep opgezet: de Lujiszweni Support group. In deze regio heeft slechts 8% van de mensen werk. Er is gewoonweg niet meer werk beschikbaar. Een kleine onderneming starten is vaak het enige middel om uit de armoede te komen. Maar doordat deze mensen geen of weinig eigen bezit hebben, is een lening bij de bank niet mogelijk. Zonder onderpand krijgen ze geen lening. Een microkrediet kan dan helpen om toch een eigen bedrijf te beginnen. Voor slechts €250,- kan Nomalanga Mncela (45) haar eigen bedrijfje opzetten. Nokhangelani wil graag cosmetica artikelen in de stad kopen en die in haar dorp doorverkopen. Zo kan zij haar familie die afhankelijk zijn van haar inkomen onderhouden.

Nomalanga heeft ervoor gekozen om een cosmectica handel te beginnen. Ze merkt dat er steeds maar vraag naar deze producten in haar dorp is. In haar cultuur is het erg belangrijk dat vrouwen, hoe arm ze ook zijn, er goed uitzien. Ze schrijft: “I have small a business already whereby I buy cosmetics and sell them in my village for a little bit more to get profit. My business is in the demand and I would like to make it bigger. I want to use my money to improve my life and manage to educate my children so that they can have a better future as well.”

Nomalanga zal starten met vier cursussen: rekenen, Engels, boekhouden en ondernemerschap. Optioneel begint zij met een cursus lezen en schrijven. Zodra alle cursussen met goed gevolg zijn afgerond, wordt Nomalanga begeleid om een klein businessplan te schrijven.

Vervolgens krijgt Nomalanga als nieuwe ondernemer ongeveer €220,- om daadwerkelijk haar onderneming te starten. Tijdens het eerste jaar wordt zij intensief geholpen om het bedrijfje een vliegende start te geven. Als ondernemer moet Nomalanga in het eerste jaar maandelijks 1/12 van het microkrediet terug betalen. Dit geld wordt weer gebruikt voor nieuwe microkrediet initiatieven. Zo zal zij na een jaar al schuldenvrij zijn.

Statistieken laten zien dat het inkomen van nieuwe ondernemers in deze regio met 254% is toegenomen na een jaar en dat gemiddeld zo’n 6 mensen direct profiteren van deze inkomsten (vaak de gezinsleden). Het geven van microkredieten is dus van levensbelang voor deze mensen. Wanneer zij financieel zelfstandig worden, betekent dit een grote verbetering voor de kwaliteit van leven. De Lujiszweni Support group biedt bewoners van de Oostkaap deze kans.

Na uw donatie krijgt u van ons tweemaal een verslag om te kunnen lezen hoe het met de onderneming van Nomalanga Mncela gaat. U ontvangt het eerste verslag na een half jaar, het tweede sturen wij u na een jaar. Zo kunt u precies volgen hoe Nomalanga dankzij uw steun financieel zelfstandig wordt.

< overzicht afgeronde projecten

Stichting Kwasa • Brilduiker 9 • 2643 MJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: