Help mee!

No-Amen wil kleding gaan in- en verkopen

No-Amen wil graag zelfstandig zijn

Naam project Microkrediet No-Amen Hlomendini
Partner organisatie TransCape NPO
Locatie Oostkaap (Zuid-Afrika)
Start project zodra het benodigde bedrag binnen is
Aandachtsgebied Microkrediet
Binnen: € 250,00
Nodig: € 250,00
100%

In de Oostkaap van Zuid-Afrika heeft onze partnerorganisatie TransCape een microkrediet groep opgezet: de Lujisweni Microfinance Group. In deze regio heeft slechts 8% van de inwoners werk. Er is gewoonweg niet meer werk. Een kleine onderneming starten is vaak het enige middel om uit de armoede te komen. Maar doordat deze mensen geen of weinig eigen bezit hebben, is een lening bij de bank niet mogelijk (wegens gebrek aan onderpand). Een microkrediet kan dan helpen om toch een eigen bedrijf te beginnen. Voor slechts €250,- kan No-Amen Hlomendini (51) haar eigen bedrijfje opzetten. No-Amen heeft zes kinderen en die zitten alle zes nog op school. Ze is getrouwd maar ziet haar man weinig. Die werkt in de grote stad in de mijnen. Ze is nooit verder gekomen dan groep 5 op school, omdat haar ouders wilde dat ze ging trouwen. Dan kregen haar ouders namelijk vee als bruidsschat. Dit was voor haar ouders dus een financiele impuls, maar de keus heeft het voor No-Amen wel lastig gemaakt. Nu wil ze graag als zelfstandige vrouw een bedrijfje beginnen, zodat ze minder afhankelijk is van haar man. Ze wil naar Durban, een grote stad in de omgeving, afreizen om kleren te kopen en die vervolgens in haar eigen dorp te verkopen. Er is nog niemand in haar omgeving die dit ook doet. Zo hoopt ze de €140,- aan maandelijkse inkomsten van het gezin te verhogen, zodat het gezin een beter leven krijgt.

No-Amen zal starten met vier cursussen: rekenen, Engels, boekhouden en ondernemerschap. Optioneel krijg zij eerst een cursus lezen en schrijven. Zodra alle cursussen met goed gevolg zijn afgerond, wordt No-Amen begeleid om een klein businessplan te schrijven.

Vervolgens krijgt No-Amen als nieuwe ondernemer ongeveer €220,- om daadwerkelijk haar onderneming te starten. Tijdens het eerste jaar wordt zij intensief geholpen om het bedrijfje een vliegende start te geven. Als ondernemer moet No-Amen in het eerste jaar maandelijks 1/12 van het microkrediet terug betalen. Dit geld wordt weer gebruikt voor nieuwe microkrediet initiatieven. Zo zal zij na een jaar al schuldenvrij zijn.

Statistieken laten zien dat het inkomen van nieuwe ondernemers in deze regio met 254% is toegenomen na een jaar en dat gemiddeld zo’n 6 mensen direct profiteren van deze inkomsten (vaak de gezinsleden). Het geven van microkredieten is dus van levensbelang voor deze mensen. Wanneer zij financieel zelfstandig worden, betekent dit een grote verbetering voor de kwaliteit van leven. De Lujisweni Microfinance Group biedt bewoners van de Oostkaap deze kans.

Na uw donatie krijgt u van ons tweemaal een verslag om te kunnen lezen hoe het met de onderneming van No-Amen Hlomendini gaat. U ontvangt het eerste verslag na een half jaar, het tweede sturen wij u na een jaar. Zo kunt u precies volgen hoe No-Amen dankzij uw steun financieel zelfstandig wordt.

< overzicht afgeronde projecten

Stichting Kwasa • Brilduiker 9 • 2643 MJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: