Help mee!

Nceleni wil een winkel aan huis starten

Steun hem met uw donatie voor een microkrediet

Naam project Microkrediet Nceleni Nonjonjo
Partner organisatie TransCape NPO
Locatie Oostkaap (Zuid-Afrika)
Start project zodra het benodigde bedrag binnen is
Aandachtsgebied Microkrediet
Binnen: € 250,00
Nodig: € 250,00
100%

In de Oostkaap van Zuid-Afrika heeft onze partnerorganisatie TransCape een microkrediet groep opgezet: Phumlani microkrediet groep. In deze regio heeft slechts 8% van de inwoners werk. Er is gewoonweg niet meer werk. Een kleine onderneming starten is vaak het enige middel om uit de armoede te komen. Maar doordat deze mensen geen of weinig eigen bezit hebben, is een lening bij de bank niet mogelijk (wegens gebrek aan onderpand). Een microkrediet kan dan helpen om toch een eigen bedrijf te beginnen. Voor slechts €250,- kan Nceleni Nonjonjo zijn eigen bedrijfje opzetten. Nceleni wil graag starten met een eigen winkel aan huis: een Spazza Shop. Dit is een typisch Zuid-Afrikaanse winkel die ontstaan is in de Townships. Voor de mensen daar is het lastig om goedkoop aan huishoudelijke producten te komen. Veel mensen kopen daarom hun spullen bij een Spazza Shop. Met deze winkel kan Nceleni zijn 3 kinderen en 3 andere familieleden onderhouden. Zij zijn allen afhankelijk van zijn inkomen.

Nceleni zal starten met vier cursussen: rekenen, Engels, boekhouden en ondernemerschap. Optioneel krijg hij eerst een cursus lezen en schrijven. Zodra alle cursussen met goed gevolg zijn afgerond, wordt Nceleni begeleid om een klein businessplan te schrijven.

Vervolgens krijgt Nceleni als nieuwe ondernemer ongeveer €220,- om daadwerkelijk zijn onderneming te starten. Tijdens het eerste jaar wordt hij intensief geholpen om het bedrijfje een vliegende start te geven. Als ondernemer moet Nceleni in het eerste jaar maandelijks 1/12 van het microkrediet terug betalen. Dit geld wordt weer gebruikt voor nieuwe microkrediet initiatieven. Zo zal hij na een jaar al schuldenvrij zijn.

Statistieken laten zien dat het inkomen van nieuwe ondernemers in deze regio met 254% is toegenomen na een jaar en dat gemiddeld zo’n 6 mensen direct profiteren van deze inkomsten (vaak de gezinsleden). Het geven van microkredieten is dus van levensbelang voor deze mensen. Wanneer zij financieel zelfstandig worden, betekent dit een grote verbetering voor de kwaliteit van leven. De Phumlani microkrediet groep biedt bewoners van de Oostkaap deze kans. ‘Phumlani’ is in de taal van de Xhosa’s een plaats om tot rust te komen en waar iedereen welkom is.

Na uw donatie krijgt u van ons tweemaal een verslag om te kunnen lezen hoe het met de onderneming van Nceleni gaat. U ontvangt het eerste verslag na een half jaar, het tweede versturen wij u na een jaar. Zo kunt u precies volgen hoe Nceleni dankzij uw steun financieel zelfstandig wordt.

< overzicht afgeronde projecten