Help mee!

Steun thuiszorggroepen van lokale vrijwilligers

Steun vrouwen die vrijwillig zorg aan huis geven

Naam project Steun thuiszorggroepen van lokale vrijwilligers
Partner organisatie TransCape NPO
Locatie Oostkaap (Zuid-Afrika)
Start project zodra het benodigde bedrag binnen is
Aandachtsgebied HIV/AIDS
> doneer via iDeal
Binnen: € 937,16
Nodig: € 3.375,00
28%

In de Oostkaap van Zuid Afrika wonen veel mensen op het platteland, vaak afgezonderd van goede gezondheidszorg. Lokale vrouwen, ‘nomakhaya’s’ genaamd, geven deze mensen basis zorg aan huis.

Ze helpen vooral oudere mensen, chronisch zieken, weeskinderen en mensen met HIV. Dagelijks gaan deze vrouwen bij die mensen langs om hen te wassen, hun wonden te verzorgen en soms zelfs om voor hen te koken. Ook gaan ze met sommige mensen mee naar het ziekenhuis of de kliniek. De vrouwen zijn getraind in basisthuiszorg en in het counsellen van mensen over HIV / Aids, SOA’s en Tuberculose.

TransCape ondersteunt vijf van deze groepen ‘thuiszorgers’ sinds 2009. Iedere groep bestaat uit zo’n 20 vrouwen die werken op vrijwillige basis. TransCape helpt hen met het volgen van trainingen en bij het aanvragen van subsidie bij de overheid. Ook helpt TransCape met het verstrekken van al het medisch materiaal dat ze nodig hebben om de patienten thuis te helpen, zoals wondverzorgingsproducten en verbandmiddelen, handschoenen, luiers en eerste hulp materialen.

TransCape heeft vier ontmoetingsplekken opgezet, waar lokale mensen zich veilig voelen en om hulp durven te vragen. Ook zijn er regenwatertanks en tuinen naast de kantoren. Hier kunnen de thuiszorgers groente verbouwen om een gezonde maaltijd voor hun patiënten te bereiden.

Drie van deze groepen organiseren wekelijks een middag waarop alle weeskinderen uit het dorp worden uitgenodigd om een warme maaltijd te komen eten. De nomakhaya’s zijn op de hoogte van de verblijfplaatsen van deze kinderen en de familieleden die voor hen zorgen. Zij helpen met het aanvragen van een studiebeurs of met de verwijzing naar een sociaal werker. Ook bezoeken zij zo nodig de lokale kliniek of het ziekenhuis als er gezondheidsproblemen zijn met de kinderen.

De thuiszorgers zijn een aanspreekpunt in de lokale gemeenschappen. Mensen voelen zich veilig en weten dat ze hulp kunnen krijgen waar nodig. De nomakhaya’s zijn op de hoogte van de gezondheidsproblemen die spelen en de mensen die extra zorg nodig hebben. Ze werken nauw samen met de verpleegkundigen in de klinieken. Door deze samenwerking is er ook feedback mogelijk over het medicijngebruik van patiënten en kan er ingegrepen worden als medicatie niet geleverd wordt of aangepast moet worden.

< overzicht lopende projecten

Steun dit project via:

iDeal bank of PayPal

Stichting Kwasa • Brilduiker 9 • 2643 MJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: