Help mee!

Geef kinderen een lamp om bij te leren

Geef jonge kinderen in de Oostkaap duurzame verlichting om bij te leren

Naam project Geef kinderen een lamp om bij te leren
Partner organisatie Transcape NPO
Locatie Oostkaap (Zuid-Afrika)
Start project Zodra het benodigde bedrag binnen is
Aandachtsgebied Educatie
Binnen: € 50,00
Nodig: € 50,00
100%

Op het platteland in de Oostkaap van Zuid-Afrika is het onderwijs de laatste jaren sterk verbeterd. Ook de armste kinderen kunnen tegenwoordig meestal naar school. Toch zijn er nog steeds uitdagingen voor de kinderen. Om huiswerk te kunnen maken en om te leren is het bijvoorbeeld belangrijk om verlichting te hebben als het donker wordt.

Verlichting is niet vanzelfsprekend in dit gebied. Er is vaak geen elektriciteit en een gezin moet het qua verlichten dan ook vaak van een paar kaarsen hebben. Ouders zijn vaak zelf niet naar school geweest en begrijpen daardoor niet goed hoe belangrijk het is om genoeg tijd in het licht te hebben om huiswerk te maken.

Onze partnerorganisatie TransCape en Stichting Kwasa willen dit probleem nu oplossen door het zogenaamde “Betta 2” verlichting systemen betaalbaar te maken voor arme gezinnen met schoolgaande kinderen. Het systeem bestaat uit twee lampen, een zonnepaneel, een batterij en een telefoonoplader. De lamp kan twaalf uur branden zonder opgeladen te worden en is met tweeënhalf uur zonlicht weer opgeladen.

Bijkomend voordeel is dat de families de telefoonoplader zelf kunnen gebruiken, maar ze kunnen deze ook gebruiken om geld te verdienen door de telefoons van anderen op te laden. Op deze manier ontstaat er een win-win situatie.

De lampen zullen geleverd en geïnstalleerd worden door een door TransCape opgezet lokaal samenwerkingsverband (genaamd Renewable Systems Cooperative). In dit samenwerkingsverband worden lokale mensen getraind om de andere bewoners van het gebied hulpmiddelen aan te bieden die het leven gemakkelijker maken en tegelijkertijd duurzaam zijn. De deelnemers van dit samenwerkingsverband verdienen hier ook weer wat aan, waardoor ook de lokale economie gestimuleerd wordt.

De prijs, inclusief installatie, en een kleine winst voor het Renewable Systems Cooperative is ongeveer 60 euro. De families zullen een eigen bijdrage van ongeveer 10 euro (150 Rand) moeten leveren. Dit is best veel geld voor arme families, maar wel betaalbaar. Zeker gezien de kansen om geld te verdienen aan het opladen van telefoons. De eigen bijdrage voorkomt dat de systemen bij mensen terecht komen die er niet echt behoefte aan hebben of er niet goed mee omgaan omdat ze deze gratis hebben gekregen.

Dit project start met een pilot van in totaal twintig lampen van €50,- per stuk. Er is in totaal dus € 1.000 nodig. Als er genoeg vraag naar de lampen is en het heeft de gewenste effecten voor de kinderen, dan wordt het project daarna uitgebreid.

Sinds de start van dit project op 25 februari 2014 zijn er 29 lampen gesponsord.

< overzicht afgeronde projecten

Stichting Kwasa • Brilduiker 9 • 2643 MJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: