Help mee!

dinsdag 4 augustus 2020

Nieuwe update vanuit TransCape

Het is weer tijd voor de halfjaarlijkse update vanuit Stichting Kwasa. En ondanks dat het een heftige periode is geweest en veel dingen niet door konden gaan i.v.m. de corona maatregelen, hebben ze in Zuid-Afrika niet stil gezeten.

In 2020 zijn we gestart met het helpen van 15 kinderen die leven in kritieke condities. Zij worden geholpen met kleding, eten, identiteitsbewijzen, schoolgang en alles wat ze nodig hebben om naar school te kunnen (uniform en schoenen). Afgelopen jaren hebben we Cinga kunnen helpen en is zij inmiddels zo opgebloeid dat ze de beste van haar klas is geworden zowel ouders als wij zijn erg trots op haar. Niet alleen de kinderen worden geholpen maar ook de ouderen. Andisiwe helpt hen bij het wassen van hun kleding, het herstellen van muren, vloeren en het koken. Daarnaast helpt ze deze ouderen door uitleg te geven over hoe ze een mondkapje moeten gebruiken.

Door het corona virus zijn de scholen op 18 maart vervroegt gesloten. Voor de sluiting zijn er nieuwe puzzels, spellen en verschillende posters over het lichaam, dieren en cijfers aangeschaft om de ontwikkeling van de kinderen te stimuleren. De Nonkqubela preschool loopt erg goed en daarom is uitbreiding van het schoolgebouw nodig. Helaas is de subsidie aanvraag in Duitsland afgewezen. Via crowdfunding proberen vrijwilligers Julian en Franzi het alsnog mogelijk te maken om een toilet en een tweede kamer te bouwen.

Bij het Afterschool Enrichment programma richten ze zich samen met de 55 kinderen niet alleen op huiswerk en het verbeteren van Engels, wiskunde en dergelijke maar worden er ook educatieve spelletjes gespeeld. Bij deze spellen ontwikkelen ze denkvaardigheden en stimuleren ze de hersenontwikkeling. Niet alleen leerzaam maar ook erg leuk.

Er is ook een nieuwe vrijwilliger gestart bij het project genaamd Troy. Hij is naast Franzi en Julian de derde vrijwilliger die helpt bij het Afterschool Enrichment programma. Troy helpt de kinderen met hun Engels. Het liefst leest hij verhalen met de leerlingen.

In de strijd tegen het corona virus zijn er reeds veel stappen genomen. Zo is het net voor de lockdown nog gelukt om 500 mensen uitleg te geven over wat het corona virus is en hoe ze verspreiding van het virus kunnen voorkomen. Hygiëne is in veel gebieden een blijvend probleem, er is geen schoon water beschikbaar en de water tap is vaak leeg. Er zijn honderden zeep stukken uitgedeeld en uitleg gegeven over hoe je je handen goed kunt wassen. Daarnaast zijn er water flessen gevuld en uitgedeeld. Ook hebben ze meer dan 600 mondmaskers genaaid en hebben mensen les gehad in hoe ze zelf een masker kunnen maken.

In het dorp Mankosi hebben ze een hoog werkloosheid percentage van zo’n 85%. Een enthousiaste groep vrijwilligers hebben de uitdaging aangenomen om iets te doen aan deze werkloosheid. 19 studenten volgen nu een basisopleiding zodat ze zich daarna kunnen inschrijven voor een vervolgopleiding. Vier dagen per week geven vier competente leerkrachten les in verschillende vakken. Mark helpt met zijn inzichten om de studenten beter te begeleiden en geeft ze kleine opdrachten om hun creativiteit te verhogen. Door de corona maatregelen hebben de lessen tijdelijk stilgelegen maar ze proberen deze weer op te starten met gepaste maatregelen.

De dames bij het naaiatelier hebben inmiddels geleerd om veel verschillende kledingstukken te maken. Zo hebben zij geleerd om lange en korte broeken, shirts, crunchies en tassen te maken. Ook is de eerste student gestart, ze leert snel en kan al zelf broeken maken die ze in het dorp verkoopt waardoor ze een inkomen voor zichzelf kan creëren.

Benieuwd naar wat er nog meer allemaal heeft plaatsgevonden afgelopen maanden lees dan de uitgebreide verslagen.

De hele update van TransCape over de Skills development center lezen? Klik dan hier.
De hele update van TransCape over de educatieve projecten lezen? Klik dan hier.
De hele update van TransCape over de gezondheidsprojecten lezen? Klik dan hier.

< terug naar overzicht

Stichting Kwasa • Hoylede 18 • 2642 JJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: