Help mee!

zondag 3 januari 2021

Mooi dat mensen wendbaar en inventief met de situatie omgaan

Wereldwijd kampen we helaas nog steeds met het corona virus. “De projecten die Stichting Kwasa in Zuid-Afrika ondersteunt, bevinden zich in dunbevolkte gebieden op het platteland. Daar is de besmettingsgraad onder de bevolking relatief laag gebleven.”, aldus Robert Verboon, initiatiefnemer en een van de drijvende krachten achter de stichting. We blikken terug met hem op een bewogen jaar.

Robert: “De Zuid-Afrikaanse partner TransCape heeft een pittig jaar achter de rug. De besmettingen onder de plattelandsbevolking vielen relatief mee. Alle projecten van de drie de pijlers zijn – soms met een aanpassing – doorgegaan: educatie, voorlichting over Hiv/Aids en microkrediet. Er ontstond een nieuwe situatie vanwege de corona maatregelen. Er was onrust op scholen vanwege angst voor besmettingen of wegens afwezigheid van docenten. Verder waren er protestacties van leraren en ook protestacties van leerlingen. Het is aan de andere kant mooi om te constateren dat mensen wendbaar en inventief met de situatie weten om te gaan. Iedereen die een naaicursus volgde voor de beroepsopleiding in het Skills Development Center, is begonnen met het maken van mondkapjes voor de eigen bevolking. De bouw van het Skill Development Center vordert overigens gestaag. De volgende bouwfase is gestart en de muren en het dak gaan er de komende periode op.

In Nederland ging de samenwerking met bedrijven om geld in te zamelen onverminderd door en de particuliere vrienden steunen nog steeds trouw onze projecten. Hun aantal is vrijwel constant en daarmee ook hun jaarlijkse bijdrage aan de projecten. We hopen dat dit ook in 2021 constant zal blijven.

Hoe komt dat, denk je?

Robert: “Mensen hebben sympathie voor een klein initiatief zoals onze stichting, die volledig door vrijwilligers gedragen wordt. Er blijft niets aan de strijkstok hangen. En we informeren donateurs over de voortgang van projecten. Zo kunnen ze zien wat het effect is van hun financiële steun.

In september 2021 is het alweer 13 jaar geleden dat Robert Verboon de stichting mede heeft opgericht en het is nog steeds zijn ambitie om op dezelfde voet door te gaan. Robert: “Het is mooi te zien dat ondanks allerlei fluctuaties, dit jaar weer ruim €47.000,- is opgehaald voor de lokale partnerorganisatie in Zuid-Afrika. Op die manier worden jaarlijks honderden mensen effectief geholpen. Een heel mooi resultaat.”

Heb je gedurende deze 12-13 jaar een ontwikkeling gezien in Zuid-Afrika?

Robert: “Indertijd was er nauwelijks stabiele elektriciteit in het gebied en er zijn nu meer centrale plekken waar men kan internetten. Er is een venster op de wereld voor de plattelandsbevolking opengegaan. Ze zien voorbeelden van andere beroepen en velen willen niet meer werken in de zorg of op een kippenboerderij op het platteland, maar naar de stad gaan en een carrière in bijvoorbeeld de IT starten. Dit terwijl er een tekort aan arbeidskrachten blijft in de zorgsector en op boerenbedrijven. Jongeren trekken naar de stad. Daar raken ze teleurgesteld of zelfs ontspoort. Tegelijkertijd zien we ook hele positieve effecten. De gezondheidszorg wordt met kleine stapjes beter, jongeren krijgen steeds betere scholing en er zijn honderden gezinnen geholpen middels een microkrediet.”

Het blijft Roberts passie dan ook om geheel vrijwillig een bijdrage te leveren aan betere levensomstandigheden voor mensen die dat nodig hebben. Robert: “Als ik voor één persoon het verschil kan maken, dan geeft me dat al voldoening. Met een beetje inzet in mijn vrije tijd, doe ik leuke contacten op met gelijkgestemde mensen hier, om daadwerkelijk effect te hebben op het leven van de mensen daar. Dat is de beloning. Dat blijft mijn belangrijkste drijfveer.”

< terug naar overzicht

Stichting Kwasa • Hoylede 18 • 2642 JJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: