Help mee!

woensdag 7 juli 2021

Zintathu Luvalo: “Mijn voorlichtingsproject is mijn baby

Zintathu Luvalo is een levendige jonge vrouw die al flink wat jaren voor TransCape werkt. Ze is bestuurslid en projectmanager voor het HIV voorlichting en begeleidingsproject. "Bewustwording is nodig om de ziekte HIV te voorkomen", zegt ze. "Maar mensen zijn nog steeds bang om zich te laten testen en HIV patïenten worden nog steeds gestigmatiseerd. “ Zodoende is zij druk bezig met educatieprojecten en projecten om het bewustzijn over HIV in de regio te bevorderen. Haar doel is om mensen te stimuleren zich te testen zodat zij adekwate medische behandelingen krijgen. Maar zij kunnen dit niet zonder een netwerk.

In elk dorp is dan ook een groep die hen ondersteunt, de support group. Ze zegt: “Het is hartverscheurend hoe zij moeten omgaan met de slechte leefomstandigheden, in armoede. Ze hebben honger, zijn ziek, hebben geen identiteitskaart en bij gevolg geen sociale toelage. Vandaar dat ik mensen probeer te vinden die hen kunnen helpen bij hun eerste levensbehoeften. Ik probeer afdelingen erbij te betrekken voor weeskinderen en voor gehandicapten, scholen etctera.
Elk kwartaal vinden er lokale bijeenkomsten plaats en evenementen voor stakeholders zoals verpleegsters, landbouwers en dorpshoofden. De netwerken heb ik vanaf scratch opgebouwd.”

Leren is een grote passie van haar. Ze studeerde Gezondheidsvoorlichting en is nog steeds een gretige leerling van online studies, verzamelt kennis overal vandaan en is een toegewijde professional die graag met mensen werkt en met hen praat. Zintathu: “Mijn voorlichtingproject is mijn baby. In 2019 werd ik uitgeroepen tot meest gemotiveerde medewerker.

Er is vooruitgang. Er is minder sterfte. Onlangs liet een stel zich testen op HIV. De testuitslag van de vrouw was positief en die van de man was negatief. De man vond dat de ziekte alleen haar probleem was. Maar het was een kwestie die hen allebei aangaat en ook hij moest een jaar lang voorgelicht en begeleid worden. De meesten ontkennen dat ze de ziekte onder de leden hebben.” Daarom zijn de bezoeken aan huis erg belangrijk. Ze kan dan met hen het gesprek aangaan in hun vertrouwde omgeving en een vertrouwensband opbouwen.

Verder is er het project om arme jonge vrouwen te voorzien van maandverband. Dat betekent veel voor hen want zij kunnen met zelfvertrouwen naar school en blijven deelnemen aan sport. TransCape distribueert 2.400 herbruikbaar maandverband per jaar voor scholen, thuiszorg groepen en supportgroepen.
Meer informatie: https://www.transcape.org/projects/health/sanitary-pads

Het andere project waaraan ze werkt is een project voor oogoperaties
Meer informatie: https://www.transcape.org/projects/health/cataract-project
Bovendien heeft ze een management functie en evalueert projecten.

Haar eigen achtergrond was verre van gemakkelijk, met drie zussen, een broer en een alleenstaande moeder. Nu heeft ze een vriend en een dochter van elf jaar. Zintathu Luvalo:”Mijn moeilijkheden waren bedoeld om anderen te helpen. Voor mij is het makkelijk om me met hen betrokken te voelen.”

Ngosi – bedankt dappere vrouw, zij voelen jouw wijsheid.

< terug naar overzicht

Stichting Kwasa • Brilduiker 9 • 2643 MJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: