Help mee!

zondag 19 mei 2024

Een update vanuit Zuid-Afrika

Het eerste kwartaal van 2024 is alweer ruimschoots voorbij en inmiddels hebben wij weer een leuke update vanuit Zuid-Afrika voor jullie. Onderaan dit bericht staat de link naar het complete (Engelstalige) verslag (incl. foto’s), maar we hebben wederom ook een samenvatting van de belangrijkste resultaten gemaakt.

Zo worden er bij het naaiprogramma mooie resultaten geboekt, vijf dames hebben de training afgerond. Zij hebben een mooie voorbeeldfunctie voor toekomstig deelnemers, ze maken traditionele kleding die verkocht wordt via verschillende platforms (o.a. bij de Mdumbi backpackers). Daarnaast zijn er 30 kleuter afstudeerjurken gemaakt, deze zijn uitgeleend aan gezinnen met financiële problemen, zodat de kinderen alsnog konden deelnemen aan de afstudeer ceremonie.

Ook vertelt Lutho zijn persoonlijke verhaal, hij was één van de 8 deelnemers van de computerlessen. In 2020 heeft hij de middelbare school afgerond maar hij kon zich geen vervolgopleiding veroorloven. Middels de computertraining heeft hij geleerd om een curriculum vitae te maken, waardoor hij een baan als badmeester heeft kunnen bemachtigen. Dit stelt hem in de gelegenheid om zijn gezin financieel te ondersteunen.

Bij het microfinancieringsproject zijn er zeven nieuwe voorstellen geschreven. Er is daarnaast een update van eerder gefinancierde projecten, zoals het bedrijf van Tembela, Nosetho en Nosainile die hun bedrijven zien groeien. Middels het microfinancieringsproject zijn de dames in staat om hun (klein)kinderen financieel te ondersteunen bij hun opleiding. Meer hierover is terug te lezen in het verslag.

Tevens vertellen twee studentes over hoe zij het ervaren hebben om een studiebeurs te mogen ontvangen en hoe fijn ze de begeleiding ervaren. Daarbij geven ze ons een mooie levensles mee, vergelijk jezelf niet met anderen maar kijk naar een voormalige versie van jezelf.

Vijftig studenten volgde het afterschool programma. Ze hebben op hun reguliere school flink wat tegenslagen gehad zoals het gebrek aan passende materialen en stakingen van twee maanden in het onderwijs. Desondanks lukt het hen om vooruitgang te boeken en ervaren ze de begeleiding als zeer positief.

Daarnaast hebben ze bij het HIV/AIDS project ook niet stil gezeten. Het blijft lastig om de angsten van de inwoners in Manokosi voor de medische wereld weg te nemen, ze gaan liever naar traditionele genezers toe. Middels voorlichtingen en huisbezoeken wordt er geprobeerd om het vertrouwen te vergroten en de drempel lager te maken om naar een kliniek toe te gaan.

Tevens is de wereld AIDS dag gevierd met 35 jongeren, dit werd gedaan met gezellige muziek en interactieve sessies. Daarnaast zijn 28 volwassenen samengekomen om te praten over het voorkomen en behandelen van HIV en AIDS. Een mooi resultaat van alle inzet is de stijging in het aantal kliniek bezoeken. In het verslag vertelt Loyiso zijn verhaal, hij is drie jaar geleden gediagnosticeerd met HIV en loopt hierdoor tegen verschillende problemen aan, mede dankzij de huisbezoeken hebben ze hem kunnen helpen met zijn gezondheid.

Vanuit Zuid-Afrika willen ze jullie enorm bedanken voor de gulle bijdrages aan de verschillende projecten, dankzij jullie vrijgevigheid is er een directe positieve invloed op de levens van vele inwoners van de community.

Download hier het volledige verslag vanuit Zuid-Afrika.

< terug naar overzicht

Stichting Kwasa • Brilduiker 9 • 2643 MJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: