Help mee!

woensdag 12 september 2018

Update microkredieten partnerorganisatie Rhiza Babuyile

Elk half jaar ontvangen wij van onze Zuid-Afrikaanse partnerorganisatie Rhiza Babuyile updates over de microkredieten die onze donateurs hebben gesponsord. Onlangs zijn er nieuwe updates binnengekomen. Graag vertellen wij u hier meer over!

Ki-mza creations / Kumkaan

Het gaat goed met Ki-Mza Creations, dat tegenwoordig onder de naam Kumkaan kleding aan de man brengt (zie ook de foto bij dit artikel). Ze maken en verkopen voornamelijk t-shirts, vesten, petten, jassen en trainingspakken. Ze schrijven zelf “It’s awesome. It’s something I have always wanted to do. And the response has been great.”.

In het bedrijf ontwerpen en maken ze alles zelf! Dat heeft ze zelfs een Fashion and Design Certificate opgeleverd! Verkopen krijgen ze vooral door mond op mond reclame en door hun kleding op markten en evenementen te verkopen. De grootste uitdaging die ze daarbij hebben is het vervoer, aangezien ze geen eigen auto hebben. Daarnaast vind ze het moeilijk om het op te nemen tegen Mr. Price, een grote kledingketen in Zuid-Afrika. Die kunnen makkelijker en goedkoper produceren.

Het goede nieuws is echter dat ze al voor bijna € 600,- aan verkopen hebben gedaan! De t-shirts en petten verkopen daarbij het beste! Onze partnerorganisatie schrijft over hen: “Bafana is one of the best performers. His business has flourished since he got the microloan.”.

Eigenaar Bafana heeft een video opgenomen om alle donateurs te bedanken. Je bekijkt de video op https://youtu.be/IbY_6FBNXI0. Kumkaan is ook op Facebook te vinden! Kijk eens op https://www.facebook.com/kumkaanrare/.

Blu Globe Business Clinic

Emanuel Khorombi (31) is een erg ambitieuze jongeman. Om voor zichzelf en 3 andere personen een inkomen te verdienen, heeft hij Blu Globe Business Clinic opgericht. Hoewel nog niet al het geld voor zijn microkrediet binnen is (zie https://www.kwasa.nl/projecten/blu-globe-business), is hij al wel met zijn bedrijf begonnen.

Met dit bedrijf helpt hij kleine lokale bedrijven met onder andere:

In de afgelopen periode heeft Emanuel opdrachten voor onze partnerorganisatie Rhiza Babuyile mogen doen. Hij kreeg de opdracht om 60 jongeren te vinden voor presentaties tijdens de “Global entrepreneurship week”. Het is Emanuel gelukt, al vond hij het wel lastig! Deze eerste opdracht was een mooie oefening, voor als hij straks echt aan het werk gaat. Zodra het benodigde bedrag voor het microkrediet binnen is, kan hij echt aan de slag!

BoomBox Multimedia

Andile Ashington Miya (27) heeft BoomBox Multimedia gestart om jongeren op bijeenkomsten voor te lichten over studie- en carrièremogelijkheden. Op deze manier wil hij zichzelf en zijn twee zoons van inkomen voorzien en tegelijkertijd de jongeren in de omgeving helpen op de weg naar een betere toekomst.

Onlangs heeft hij een opdracht gedaan voor Afrika Tikkun (https://afrikatikkun.org/). Deze organisatie wil jongeren in Zuid-Afrika helpen van wieg naar werk. Dat sluit mooi aan bij de missie van Andile.

Voor hem is het ook een goede leerschool geweest. Zodra het benodigde bedrag voor zijn microkrediet binnen is (zie https://www.kwasa.nl/projecten/boombox-multimedia), kan hij echt van start!

Diepsloot de Diepsloot Oil Collection

Begin 2016 richtten vijf betrokken inwoners van Diepsloot de Diepsloot Oil Collection and Recycling (DOCR) op. Het viel de oprichters op dat veel inwoners van Diepsloot gebruikte kookolie in de rivier gooien of door het toilet spoelen. Dit zorgt voor verontreiniging van de rivier en het afwateringssysteem binnen de gemeenschap. Het bedrijf DOCR wil gebruikte kookolie verzamelen om deze vervolgens door te verkopen aan recyclebedrijven. Zo voorkomt het bedrijf milieuvervuiling en zorgt het voor werkgelegenheid binnen de gemeenschap. In de toekomst is het plan om de verzamelde olie zelf om te zetten in biodiesel en deze binnen Diepsloot te verkopen. Een initiatief dat goed is voor mens én milieu.

Al snel na de start van hun bedrijf, besloten de oprichters om de krachten te bundelen met ondernemer Simon Morake en zijn bedrijf Marake’s Property Development. Simon heeft ervaring met ondernemen en kan helpen om DOCR tot een groot succes te maken.

Echter, daarvoor is wel besloten om eerst activiteiten op te zetten die dicht bij Simon zijn eigen bedrijf liggen; het ontwikkelen en beheren van huurwoningen in de townships. De oliecollectie zal gestart worden, zodra er voldoende inkomsten uit de huurwoningen zijn. De huurwoningen lopen goed en het microkrediet is gebruikt om de eerste huisjes te bouwen in de tuin van Simon. De eerste winst wordt al gemaakt. Simon en zijn team vragen ongeveer 100 euro huur per maand voor een woning. Die woningen zijn kwalitatief wat beter dan de gemiddelde huizen in de township. De totale inkomen van het bedrijf ligt nu rond de 300 euro per maand, dus met hoopt snel te kunnen starten met de olie inzameling.

Dreamer Business Holdings

Sekgametsi Lethiba (28) is de ondernemer achter Dreamer Business Holdings. Sekgametsi wil als Taxify en Uber chauffeur aan de slag. Ze heeft zich daar al ingeschreven en hoeft nu alleen nog te wachten tot ze haar auto klaar en afbetaald is. Dat kan ze doen zodra het geld voor zijn microkrediet binnen is. Op https://www.kwasa.nl/projecten/dreamer-business-holdings zamelen we hier momenteel geld voor in. Haar inschrijving bij zowel Uber en Taxify is in ieder geval alvast gelukt! Ze weet ook al dat ze straks € 0,53 cent per kilometer gaat vragen voor haar diensten!

Loodgietersbedrijf Entirweni Gxaleka Investment Projects

Vijf jonge inwoners van Diepsloot besloten de handen in een te slaan en een bedrijf op te starten: Entirweni Enterprise. Een bedrijf dat loodgieterswerkzaamheden wil verrichten voor zowel bedrijven als consumenten.

Al snel werd echter besloten om samen te gaan werken met Nhlanhla Gxaleka van Gxaleka Investment Projects. Door krachten te bundelen konden ze volledige bouw & renovatie projecten gaan uitvoeren en waren ze niet beperkt tot alleen loodgieterswerkzaamheden.

Inmiddels hebben ze de eerste opdrachten afgerond. Met een team van maar liefst 10 man hebben ze de projecten naar volle tevredenheid van de opdrachtgevers uitgevoerd. Ze schrijven zelf “Our strength is that we have a strong working team who knows about team building and they are able to solve problems under pressure.”. Inmiddels hebben ze zo’n € 650,- met het bedrijf verdiend. Een van de klussen die ze hebben uitgevoerd, is een renovatie van het kantoor van onze partnerorganisatie Rhiza Babuyile.

In deze korte video vertelt een van de ondernemers, wat ze hebben gedaan met het microkrediet: https://youtu.be/SeuGJ3y9CFE.

Junk Swag

George Moreki is een creatieve jongeman uit Johannesburg. Als kind hield George erg van skaten en bedacht hij zich hoe het zou zijn om een eigen skatemerk te introduceren, met door hem ontworpen kleding voor skaters. In 2016 zette George een eerste stap om zijn droom waar te maken en richtte hij zijn eigen bedrijf op. Ook ontwierp hij een eigen merknaam: Junk Swag.

George zegt zelf “The micro loan helped my business idea to be a reality and I started making money. The micro loan has improved my life in a positive way, I run my own business and I’m self-disciplined as my own boss and I’m working hard to pay back the micro loan.”. Hij heeft inmiddels ook een werknemer in dienst: Karabo Ralepibi. Zij zorgt voor de marketing en kwaliteitscontrole. George heeft echter wel besloten om ook extra activiteiten aan te pakken; hij is nu ook in te huren als schilder of klusjesman. Zo vult hij zijn inkomen voorlopig nog even aan.

Zijn skateshirts zijn voor € 12,80 te koop. Naast lokale bewoners, zijn zijn shirts inmiddels ook bij toeristen in trek! Hij heeft inmiddels € 550,- omzet gemaakt met zijn bedrijf.

MM Communications

Mmabatho Makotanyane is de drijvende kracht achter MM Communications. Mmabatho is een jonge vrouw die een passie heeft voor het motiveren van andere vrouwen om het beste uit zichzelf te halen. Ook wanneer je bent opgegroeid met weinig vooruitzichten, of wanneer je bijvoorbeeld net uit een slechte relatie komt. Mmabatho is slim en heeft een diploma in Journalistiek en eentje in Communicatie Wetenschappen. Die kennis zet ze nu graag in, voor haar eigen gemeenschap. Ze doet dat met haar bedrijf MM Communications sinds april 2013.

Mmabatho wil met haar bedrijf vrouwen helpen om hun zelfvertrouwen terug te winnen/ te vergroten en zo helpen om een goede toekomst voor zichzelf te realiseren. Dit doet ze op zelf georganiseerde evenementen. Daarop worden de vrouwen toegesproken door Mmabatho, gastsprekers, coaches en psychologen en door lotgenoten. De bijeenkomsten trekken altijd veel publiek en helpen zodoende veel vrouwen. Deze vrouwen betalen een kleine bijdrage van € 20,- voor het bezoeken van het evenement, zodat Mmabatho haar onkosten kan dekken en zichzelf een salaris kan geven.

Ze schrijft zelf: “We have a lot women in the industry who are also hosting women empowerment sessions hence we do it once in two months to give our clients time to budget for the next one and to also miss the sessions so that they come with more friends to the sessions. We still have women from the first session coming to this day. We are always sure of the other women who are our regular clients as they never miss out on the sessions. There are also a lot of speakers coming out, so be different we always ensure that we work on our skills and improve. We are also very close to our clients who are always there to rate our services. This is another reason photography was introduced so that when we are not doing other services in certain months the business continues running by providing other services.”.

Morolo Group

Tumelo Morolo (27) wil graag de beste ondernemer van het land worden! Zo wil hij zorgen voor zijn moeder, zus, broer en 3 neefjes. Met zijn zessen wonen ze in 1 huis. Met zijn bedrijf wil Tumelo dagelijks minimaal 5 klanten helpen met hun was. Hij gaat mensen helpen met het wassen en strijken van kleren, dekens en vloerkleden. Er is nog weinig concurrentie in de buurt, dus hij weet zeker dat het bedrijf een groot succes zal worden.

Inmiddels heeft hij al wat werk gehad. Maar, hij schrijft zelf: “I had to wait for payment due to their long bureaucratic systems. I learnt to be patient.”. Het is dus lastig voor hem om zijn cashflow op orde te krijgen. Hij heeft i.i.g. al een kleine € 200,- verdiend met zijn bedrijf.

Zodra we voldoende donaties hebben voor zijn project (zie https://www.kwasa.nl/projecten/morolo-group) kan Tumelo echt doorpakken met zijn bedrijf en hopelijk nog veel meer werk aannemen!

TOKISO MULTI-TRADES (Pty Ltd)

Chris Semenya is de trotse eigenaar van TOKISO MULTI-TRADES (Pty Ltd). Momenteel zijn we bezig om voldoende donaties te krijgen voor zijn project, zie https://www.kwasa.nl/projecten/tokiso-multi-trades.

Ook voordat hij zijn microkrediet heeft gehad, heeft hij al twee klanten. Een lokale school en de gemeente Johannesburg. Hij hoopt dat hij met het microkrediet meer materiaal kan aanschaffen, om meer klussen aan te nemen. Ook hij ervaart dat het werken voor de overheid soms moeilijk gaat. Hij schrijft: ‘Working with government can be very difficult. They don’t pay on time but want services on time. I am now patient with them.”

< terug naar overzicht

Stichting Kwasa • Hoylede 18 • 2642 JJ Pijnacker • info@kwasa.nl • KvK: 27326558

doneren kan via: